fbpx

Emerald Kalama Chemical

Herkomst: Verenigde Staten
Aantal vestigingen: 4
Aantal medewerkers: 160
Op de locatie sinds: 2010

Emerald Kalama Chemical is een toonaangevende wereldwijde producent van benzoëzuur, benzaldehyde, natriumbenzoaat, benzylalcohol en gerelateerde downstreamproducten. Onze vestiging in de Botlek is een van de vier productielocaties van Emerald en is de grootste en een van de meest efficiënte in zijn soort. Emerald is van oorsprong een Amerikaans bedrijf. Het Europese hoofdkantoor is sinds oktober 2019 in Rotterdam gevestigd. Van hieruit worden klanten in Europa, Afrika en het Midden-Oosten bediend.

Wat doen we?

Onze plant is een van de oudste fabrieken in de Botlek, opgestart in 1962, en bevindt zich op de plek waar lang een vestiging van DSM heeft gezeten. Hier maken wij vanuit tolueen voornamelijk de stoffen benzoëzuur, benzaldehyde, benzylalcohol en met behulp van benzoëzuur worden ook natriumbenzoaat en weekmakers geproduceerd. We zijn het enige bedrijf in Nederland dat deze stoffen produceert.

De stoffen die wij produceren, gaan de hele wereld over en worden voornamelijk als antioxidant, conserveermiddel, geur- en smaakstof en weekmakers gebruikt in de voedings-, verzorgings-, en kunststofindustrie. Je vindt ze bijvoorbeeld in shampoos en pijnstillers, maar ook in frisdranken en allerlei etenswaren. Ook produceren we voor de diervoederindustrie; benzoëzuur zorgt er bijvoorbeeld voor dat de omzetting van voedingsmiddelen bij dieren efficiënter verloopt, waardoor de uitstoot van ammoniak dertig procent lager ligt.

De tolueen die we nodig hebben om onze producten te maken, komt via een ondergrondse leiding naar onze plant. Tolueen wordt in een reactor met lucht omgezet in een mengsel van producten. Via een uitgebreid destillatieproces worden deze producten gescheiden en verwerkt tot eindproduct.

Uiteindelijk verkopen we onze stoffen in vloeibare of vaste vorm en verlaten ze per vrachtwagen of tanktainer ons terrein.

Sinds we de plant in 2010 hebben overgenomen, is er vrij veel veranderd en flink geïnvesteerd. De focus van de plant is verschoven van het maken van grondstoffen voor de nylonindustrie naar de voedsel- en verzorgingsindustrie. We importeren stoom van een buurbedrijf om onze fabriek van warmte te voorzien. Hiermee is het aardgasverbruik met circa 50% en de CO2-emissie met circa 25% verminderd. Tevens is een installatie gebouwd waarin weekmakers worden geproduceerd op basis van benzoëzuur. Dit type weekmaker is een milieuvriendelijkere variant dan de oorspronkelijke weekmakers. Later is een tweede benzoëzuur-zuiveringsinstallatie gebouwd, waarmee de capaciteit van de zuivere benzoëzuurproductie is verdubbeld. Ten slotte zijn vier nieuwe energie-efficiënte compressors geplaatst om de tolueenoxidatiereactoren van proceslucht te voorzien.

Wat doen we aan veiligheid?

Buiten alle eisen waaraan wij als BRZO-bedrijf moeten voldoen, nemen we ook zelf alle nodige maatregelen om de risico’s maximaal te beheersen. Al onze medewerkers, ook degenen op kantoor, hebben hun VCA behaald. Daarnaast wordt er dagelijks ten minste één veiligheidsronde gelopen, waarbij vergunningen worden gecontroleerd, aan mensen wordt gevraagd wat ze doen en of ze volgens de procedures werken. Wij vinden het belangrijk dat al onze medewerkers elkaar durven aan te spreken. Daarmee vergroot je de veiligheid voor iedereen, inclusief omwonenden.

Daarnaast zitten we in meerdere commissies van Deltalinqs, de ondernemersvereniging van de haven- en industriële bedrijven. Binnen deze commissies delen we veel kennis, met name op het gebied van veiligheid. Bedrijven helpen elkaar echt, bijvoorbeeld door procedures over bepaalde zaken met elkaar te delen. Elk bedrijf beseft dat we samen de verantwoordelijkheid hebben om dit gebied zo veilig mogelijk te houden.

‘We moeten vanuit de chemische industrie de taal van de burger spreken’
– Pieter Koopmans, HSE Officer Emerald Kalama Chemical –

Aangezien een groot deel van onze installaties al sinds het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw in bedrijf is, investeren we bovendien veel in onderhoud en projecten om installaties te vernieuwen of te verbeteren.

Waarom doen we mee aan het Burengesprek?

Allereerst willen we gewoon een goede buur zijn. Voor de bedrijven om ons heen, maar zeker ook voor de omwonenden. Dat willen we onder meer omdat bij ons veel mensen uit de directe omgeving werken. Bij ons werken mensen wiens vader en zelfs opa ook al in de Botlek werkte. Het is geen uitzondering dat mensen veertig jaar in dienst zijn. Voor die drie generaties en hun directe omgeving moeten we goed zorgen.

Daarnaast is het ons doel om helder te communiceren met omwonenden. Waar vragen of bezorgdheden zijn willen wij graag het gesprek aangaan en duidelijkheid verschaffen. Ook willen wij graag vertellen wat de ontwikkelingen op de site zijn. Niet in vaktermen, maar in voor burgers begrijpelijke taal. Het is belangrijk dat we vanuit de chemische industrie de taal van de burger spreken.

MEER NIEUWS

  • Emerald Kalama wordt LANXESS

LANXESS neemt Emerald Kalama Chemical over

Chemiebedrijf LANXESS heeft op 3 augustus de overname van Emerald ...

  • Clean World

VNCI ziet grote kansen voor verduurzaming chemische industrie in Rotterdam

Het reduceren van de eigen CO2 uitstoot en het verduurzamen ...

ANDERE BEDRIJVEN

  • Ducor Petrochemicals

Ducor Petrochemicals is gespecialiseerd in de productie van polypropeenproducten en verkoop van polyetheenproducten. Deze producten worden gebruikt als grondstof voor uiteenlopende toepassingen.

Air Liquide in Nederland is in 1931 opgericht en wereldwijd marktleider op het gebied van de productie van industriële en medische gassen.

Kemira Rotterdam B.V. is onderdeel van Kemira Oyj, een wereldwijd opererend en beursgenoteerd Fins waterchemiebedrijf dat in 1920 is opgericht.

2020-08-31T14:14:34+02:00