fbpx

Rubis Terminal B.V.

Herkomst: Frankrijk
Aantal vestigingen: 48 (in 39 landen in Europa, Afrika en Midden- en Zuid-Amerika)
Aantal medewerkers: 60
Op de locatie sinds: 2008

Rubis Terminal B.V. is een volle dochter van de Rubis Group, een beursgenoteerd Frans bedrijf dat in 1990 is opgericht en wereldwijd opereert. Onze tankterminal voor op- en overslag, in totaal zo’n dertien hectare groot, zit sinds 2008 in de Botlek. Momenteel werken er ongeveer zestig mensen bij ons bedrijf, die voornamelijk uit de regio Rijnmond komen. Daarnaast zijn er dagelijks meerdere externe partijen op projectbasis op ons terrein werkzaam voor onderhoud en projecten.

Wat doen we?

Wij bezitten 59 opslagtanks met een totale opslagcapaciteit van 210.000 kubieke meter. Deze tanks verhuren we voor kortere of langere tijd aan klanten die vloeibare chemicaliën voor een bepaalde periode willen opslaan. Dit doen we voor onder meer raffinaderijen, chemische bedrijven en handelaren. Voor hen slaan we bijvoorbeeld benzinecomponenten op, maar ook basischemicaliën voor de kunststofindustrie. In alle gevallen gaat het om grondstoffen, die nog tot eindproducten verwerkt moeten worden.

De chemicaliën komen voor het grootste deel per schip naar onze terminal, waar we vijf laad- en losplaatsen hebben voor zeevaart en binnenvaart. Daarnaast beschikken we over acht tankwagen- en wagonlaad- en losplaatsen. Onze tanks verschillen in opslagcapaciteit, materiaal en verwarmingsmogelijkheid om zo te kunnen voldoen aan de behoeftes van verschillende klanten. Van onze tanks zijn er vijftien in 2020 in gebruik genomen. Voor de toekomst is er nog voldoende ruimte op het huidige terrein om verder uit te breiden.

Wat doen we aan veiligheid?

Vanzelfsprekend voldoen al onze tanks en voorzieningen aan alle wet- en regelgeving. Al onze veiligheidsvoorzieningen zijn er op gericht om incidenten te voorkomen. Om goed voorbereid te zijn op noodsituaties zijn er op het hele terrein stationaire blus- en koelvoorzieningen aangelegd. Dit zijn vast opgestelde systemen die met één druk op de knop vanuit de controlekamer in werking kunnen worden gesteld.

Daarbovenop is Rubis vrijwillig lid van de Gezamenlijke Brandweer. Zes keer per jaar oefenen onze BHV-organisatie en de brandweer gezamenlijk. Zo leert de brandweer ons terrein kennen en onze medewerkers leren hoe het is om met hulpdiensten samen te werken. Dit doen we puur preventief, voor het geval onze stationaire blussystemen onverhoopt niet werken.

‘We moeten vooral ook nieuwe bewoners van het gebied goed informeren’
– Roald Hutten, QHSE Manager –

Ook zijn we aangesloten bij de Vereniging van Nederlandse tankopslagbedrijven (VOTOB). Binnen die vereniging wisselen we met branchegenoten veel informatie uit op het gebied van veiligheid en milieu. Als er een incident heeft plaatsgevonden, wordt er gedeeld wat er exact heeft plaatsgevonden, hoe het heeft kunnen gebeuren en wat we doen om dit in de toekomst te voorkomen. Ook met de andere bedrijven binnen de Rubis Group wordt alle informatie over veiligheid gedeeld.

Foto: Claire Droppert

Waarom doen we mee aan het Burengesprek?

Hoewel we niet zichtbaar langs de weg zitten en weinig mensen ons bedrijf goed zullen kennen, vinden we vinden het belangrijk om in contact te zijn met omwonenden. Vooral ook vanwege het feit dat er steeds meer nieuwe bewoners in het gebied zijn, die van oorsprong minder feeling hebben met het Botlek-gebied en de werkzaamheden die hier plaatsvinden. Zij kijken wellicht met wat meer wantrouwen naar de rookpluimen in de verte.

Daarom is het goed om vanuit de industrie ons eigen verhaal te laten horen over wat we doen om de impact op de bewoners zo laag mogelijk te houden. Zo worden bij Rubis bijvoorbeeld alle productdampen van alle tanks en verladingen afgevangen en verwerkt in ons dampsysteem. Met de warmte die daarbij vrijkomt, wordt stoom geproduceerd dat onder andere wordt gebruikt voor de verwarming van tanks en van ons kantoor.

MEER NIEUWS

ANDERE BEDRIJVEN

  • Vopak

27 September 2023 - Vopak heeft bekendgemaakt dat zij overeenstemming ...

19 februari 2024 - Eind September 2023 heeft er bij ...

14 mei 2024 - Eind april is er overeenstemming bereikt ...

2022-03-07T10:13:42+01:00