Goede discussies dragen bij aan succesvolle bewonersbijeenkomst
7 februari 2024 – Op maandagavond 29 januari was het zover, de tweede fysieke bewonersbijeenkomst van het Burengesprek Botlek Europoort bij Muziektheater de Ontmoeting te Rozenburg. Dit met het doel de dialoog te faciliteren tussen bewoners, bedrijven en overheden. De bewonersbijeenkomst bleek wederom een uitstekende manier om met elkaar in contact te komen. De zaal was ruim gevuld (80+ aanwezigen) met bewoners, diverse dorpsraden en gemeenten, de aangesloten bedrijven en vertegenwoordigers van geïnteresseerde bedrijven als het havenbedrijf. B Tijdens de bijeenkomst werden onderwerpen als waterstof en ammoniak, CO2-transport- en opslag en klachtenafhandeling aan bod. De onderwerpen sluiten aan op de energietransitie en zijn van belang voor de bewoners van de omgeving.
Onder leiding van host Milou Adjanga startte de avond met een kort interview met Burengesprek-voorzitter Denise Baremans. Denise stelde dat deze bewonersbijeenkomsten dé manier zijn om met elkaar in gesprek te komen en blijven. Daarbij gaf zij aan dat ze zich goed kan voorstellen dat bewoners uit het gebied vragen hebben aan de bedrijven over de energietransitie. “Iets waar we niet omheen kunnen en met elkaar over moeten blijven communiceren”, voegde Denise toe.
Air Products en DCMR betreden het podium
Theo Horbach van Air Products en Axel Pel van DCMR betraden als eerste het podium. Beide vertegenwoordigers spraken over de kansen voor alternatieve energiebronnen als waterstof en ammoniak. Een van de bewoners was duidelijk bezorgd over de veiligheid in het gebied met betrekking tot deze ontwikkeling en het ontstaan van een lek bij bijvoorbeeld Air Products. “Is het opleggen van een boete door DCMR wel de oplossing voor het waarborgen van mijn leefbaarheid en veiligheid in de Botlek?”, vroeg de bewoner zich af. Axel Pel van DCMR reageerde en gaf aan dat DCMR inderdaad een boete oplegt als gevolg van het overtreden van veiligheidsregels, maar met name preventief controle uitvoert om dit voor te zijn. Theo Horbach van Air Products deelde dat er bij het bedrijf nooit sprake is geweest van een lek of andere gevaarlijke situatie, iets waar ze trots op zijn.
Verdieping aan de vragentafel
De dialoog werd met veel enthousiasme voortgezet aan de vragentafels van DCMR, Air Products, Huntsman, Nobian en vele andere bedrijven. Er werd scherp gediscussieerd over onderwerpen als waterstof en ammoniak. Bewoners stelden vragen over het behoud van de veilige leefomgeving in de Botlek-Europoort, maakten kennis met nieuwe bedrijven en stelden vragen over de toekomstplannen van de aangesloten bedrijven. Daarnaast werden er gesprekken gevoerd over alternatieve energiebronnen als kernenergie.
Stevige discussies
Na de speeddates met de bedrijven vertelde Mark Driessen over het Porthos-project. Porthos is bezig met het plannen van de aanleg van pijpleidingen vanuit het Rotterdamse industriegebied naar de Noordzee. De CO2 uit het Botlek-gebied wordt hier in lege gasvelden opgeslagen. Jacques Kiewiet van Air Liquide vergezelde Mark Driessen op het podium en sprak over de plannen voor het afvangen van CO2 en het aansluiten van dit systeem op het Porthos project. Vanuit het publiek ontstond de volgende vraag: “Wat zijn de maatregelen die Air Liquide en Porthos nemen met betrekking tot het gevaar van een CO2-lek?”. Air Liquide gaf antwoord op de vraag en haalde aan dat er plannen zijn om de pijpleidingstukken te verkorten. In geval van een lek kan het stuk worden afgesloten waardoor een minimale hoeveelheid CO2 vrij kan komen. Daarbij stopt ook de toevoer door het stilleggen van de productie waardoor veiligheidsrisico’s tot het minimale worden beperkt.
Een creatieve afsluiter
Gino van Weenen sloot de avond af met een spoken word gedicht. Hij vatte de vragen, discussies en bijzonderheden van de avond samen. Er klonk hard gelach vanuit de zaal over de connectie van de driehoek tussen bewoners, overheid en bedrijven en de afwezigheid van bewoners uit Hoek van Holland. Mooi om te zien dat een avond waar ruimte is voor een stevige discussie afgesloten wordt met gezamenlijk plezier en gedeelde humor. De avond startte met een sceptisch geluid vanuit de bewoners. Gedurende de avond kwam de dialoog op gang die duidelijk zorgde voor een wederzijds begrip. Onder het genot van een hapje en drankje werden aan de vragentafels laatste vragen beantwoord en gesprekken gevoerd. Er werd nog lang nagepraat.
MEER NIEUWS
Grote stroomstoring in het Rijnmondgebied
3 september 2024 – Grote stroomstoring in het Rijnmondgebied ***Update: de stroomstoring is opgelost.*** In het westelijke deel van het Rijnmondgebied is sinds vanochtend de ...
In gesprek met Rozenburgers tijdens Veiligheidsdag
30 augustus 2024 – Afgelopen zaterdag, 24 augustus, stond het Burengesprek op de jaarlijkse Veiligheidsdag in Rozenburg. De Rozenburgers wisten het event goed te vinden en ...