fbpx

Climax Molybdenum bouwt nieuwe installatie voor 75% verdere verlaging van uitstoot zwaveldioxide

9 april 2024 – Climax Molybdenum produceert al 60 jaar molybdeenproducten in de Botlek. Molybdeen is een metaal dat lijkt op vele andere metaalsoorten, maar unieke eigenschappen heeft. ‘Moly’ zoals dit metaal vaak kortweg genoemd wordt, wordt toegevoegd aan staal om dat sterker, lichter, corrosiebestendiger en duurzamer te maken. Daarnaast is molybdeen van essentieel belang voor de energietransitie en is het een onmisbare voedingsstof voor mens en plant. Bij het productieproces van molybdeen komt zwaveldioxide vrij. Climax Molybdenum reinigt dit en streeft naar verdere verlaging van deze uitstoot. Om dit te realiseren worden er nu plannen gemaakt voor de bouw van een nieuwe installatie.

Bij de productie van molybdeen komt zwaveldioxide vrij, dat via de schoorsteen van de fabriek de lucht in gaat. Zwaveldioxide is onzichtbaar en draagt bij aan fijnstof en verzuring. Om deze reden reinigt Climax Molybdenum deze afgassen al sinds lange tijd en streeft naar een verdere verlaging van de uitstoot van deze stof. Daarom is een voorstel tot bouw van een nieuwe installatie ingediend bij de milieudienst.

Daling uitstoot zwaveldioxide door bouw nieuwe installatie

De nieuwe installatie is een wasser, ook wel ‘scrubber’ genoemd, en wast resterende zwaveldioxide uit vrijgekomen afgas. Dit stelt het bedrijf ook in staat om nog meer zwavelzuur (wat bijvoorbeeld wordt verwerkt in kunstmest) te maken uit afgas, waardoor dit gas nog schoner wordt. Het laatste beetje zwaveldioxide wat overblijft verlaat via de schoorsteen de fabriek.

Naar verwachting wordt de nieuwe installatie in oktober 2024 gebouwd en daarna veilig in gebruik genomen. Als gevolg van de bouw van deze installatie daalt de uitstoot van zwaveldioxide ten opzichte van 2023 met 75% naar 0,1 ton per dag. Wel zal er vanaf de ingebruikname van deze installatie een zichtbare wolk op de schoorsteen te zien zijn. De wasser werkt namelijk met vloeistof waardoor het afgas vochtig wordt en dus zichtbaar voor de omgeving.

Uitstoot door de jaren heen

Climax Molybdenum heeft sinds de jaren ’60 al een enorme daling van ruim 98% in uitstoot van zwaveldioxide gerealiseerd. Door het omzetten van zwaveldioxide in zwavelzuur en technische verbeteringen aan beide fabrieken is de uitstoot van 25 ton per dag verlaagd naar 0,4 ton per dag. Climax Molybdenum streeft met de bouw van de nieuwe installatie naar een 75% verdere verlaging naar 0,1 ton per dag.

Planning bouw installatie

Er wordt bij Climax Molybdenum momenteel hard gewerkt aan het ontwerpen en voorbereiden van de bouw van deze installatie, inclusief het aanvragen van vergunningen. Hierdoor is het erg ambitieus om de installatie in oktober in gebruikt te nemen. Toch doet Climax Molybdenum haar uiterste best om dit doel op zo’n korte termijn te bereiken.

Beeld: Climax Molybdenum

MEER NIEUWS

Bedrijfsbezoek Kemira Botlek Rotterdam 11 juni

2 mei 2024 - Op 11 juni 2024 (16:00-18:00 uur) staat er bij Kemira Botlek Rotterdam een bedrijfsbezoek gepland! Een unieke kans om een fabriek ...

Alles over waterstof en de energietransitie in de Botlek-Europoort: Expert Freddy Koetse (Air Products) aan het woord

25 april 2024 - Wellicht is het één van de meest besproken onderwerpen van de havenindustrie: waterstof. Met oog op de energietransitie is dit een ...