fbpx

VNCI ziet grote kansen voor verduurzaming chemische industrie in Rotterdam

Het reduceren van de eigen CO2 uitstoot en het verduurzamen van de producten, dat zijn de grote uitdagingen voor de bedrijven in de chemische industrie voor de komende dertig jaar. Maar er liggen ook grote kansen op het gebied van duurzaamheid, blijkt uit het rapport Van Routekaart naar Realiteit dat aantoont hoe de sector over minder dan dertig jaar klimaatneutraal en circulair zal zijn. Het rapport werd kortgeleden gepubliceerd door de VNCI, de Vereniging van de Nederlandse Chemische Industrie en de brancheorganisatie voor de chemische industrie in Nederland. Nederland heeft een grote chemische industriesector waarvan een deel gevestigd is in de Botlek Europoort.

Het rapport voorziet in een grote ommeslag van de manier waarop de chemische industrie naar verduurzaming kijkt. Tot nu toe richtte het beleid zich vooral op de uitstoot tijdens de productie, maar veel minder naar de producten zelf. Terwijl daar juist een grote besparing mogelijk is. Door in te zetten op het gebruik van duurzame biogrondstoffen en recyclebaar afval (alternatieve koolstofbronnen) kan de CO2 uitstoot flink worden teruggedrongen. Bovendien bouw je daarmee aan circulaire waardeketens. Omdat de chemie een exportgerichte sector is, is de impact bovendien wereldwijd.

De grondstoffen van de toekomst
Hoofd klimaat, energie, innovatie & duurzaamheid Martijn Broekhof van de VNCI ziet grote kansen voor de Rotterdamse industrie: “Dit industriecluster zal zichzelf opnieuw moeten uitvinden. Wat dit rapport laat zien is dat er niet alleen productieprocessen moeten verduurzamen, maar dat ook de grondstoffen van de toekomst er anders uit zullen gaan zien. Alternatieve koolstofbronnen zijn bijvoorbeeld biogrondstoffen: denk aan reststromen van bosbeheer, groente-, fruit en tuinafval, de resten van land- en tuinbouw en berm- en olifantengrassen. Recyclaat: allerlei complex afvalmateriaal, denk aan PET, piepschuim, kunststoffen, dat niet goed mechanisch te recyclen valt. En ook CO2 kun je als grondstof gebruiken, als je het bijvoorbeeld rechtstreeks omzet in CO.” Broekhof noemt als goede voorbeeld twee bedrijven van Burengesprek Botlek Europoort: “Emerald Kalama heeft een mooi proces waarbij ze binnen drie tot vijf jaar biobased grondstoffen gaan gebruiken. En LyondellBasell zet flink in op chemische recycling.”

Wereldwijde positieve impact
VNCI-directeur Manon Bloemer meent dat er geen tijd te verliezen is: “We gaan niet alleen onze eigen CO₂-uitstoot terugdringen, maar willen ook een bijdrage leveren aan het verduurzamen van de producten van onze afnemers. Als we dat systeem nu slim inrichten, bouwen we circulaire, klimaatneutrale waardeketens die wereldwijd positieve impact hebben. Het is tijd om nu door te pakken.”

Bron: Deltalinqs

 

MEER NIEUWS

Grote stroomstoring in het Rijnmondgebied

3 september 2024 – Grote stroomstoring in het Rijnmondgebied ***Update: de stroomstoring is opgelost.*** In het westelijke deel van het Rijnmondgebied is sinds vanochtend de ...

In gesprek met Rozenburgers tijdens Veiligheidsdag

30 augustus 2024 – Afgelopen zaterdag, 24 augustus, stond het Burengesprek op de jaarlijkse Veiligheidsdag in Rozenburg. De Rozenburgers wisten het event goed te vinden en ...