Alco Energy Rotterdam (AER)
Herkomst: België
Aantal vestigingen: 4 (naast Rotterdam is er een Alco Bio Fuel in Gent, Alco NCP in Zuid-Afrika en Omnicane op Mauritius)
Aantal medewerkers: 120
Op de locatie sinds: 2010
Alco Energy Rotterdam is een samenwerkingsverband van aandeelhouders die een jarenlange ervaring hebben in de wereld van ethanol (Alcogroup) en diervoeders (Vanden Avenne Commodities). De locatie Europoort is één van de 4 productielocaties van de groep, en is de grootste bio-raffinaderij in Europa met een jaarlijkse productiecapaciteit van meer dan 550 miljoen liter bio-ethanol. Daarnaast produceert Alco Energy Rotterdam jaarlijks 450 duizend ton eiwitrijk veevoeder en 400 duizend ton groene CO2.
Wat doen we?
Onze fabriek is een bio-raffinaderij in de ware zin van het woord: biomassa (graan) wordt omgezet in bio-ethanol, eiwitrijk veevoeder en groene CO2. En dat doen we op een bijzonder efficiënte manier waardoor we in onze sector tot de wereldtop behoren. Het proces maakt gebruik van het zetmeel (in feite suiker) in de maïs. Deze suikers worden omgezet in vloeibare energie: alcohol. Het eiwit in het graan wordt vervolgens maximaal geconserveerd, en aangevuld met waardevolle gisteiwitten. Deze plantaardige eiwitten worden daardoor een zeer voedzaam diervoeder. Een belangrijk en meest voedzame deel van het graan blijft dus behouden voor de voedselketen.
Onze bio-ethanol wordt hoofdzakelijk gebruikt om te mengen met benzine. Op die manier wordt de brandstof milieuvriendelijker. Bio-ethanol verlaagt namelijk de CO2-uitstoot van brandstof. Bij het tankstation is op het etiket bij de pomp en het tankpistool te zien hoeveel ethanol er in de benzine kan zitten: tot 5% per volume ook bekend als E5 of tot 10% per volume beter bekend als E10. In Nederland is het grootste gedeelte van de aangeboden benzine E10.
Alco Energy Rotterdam is één van de weinig Europese ethanolinstallaties die CO2 opvangt en hergebruikt. Deze CO2 is het gevolg van het vergistingsproces en we noemen deze CO2 dan biogeen of groen. Het proces van opvangen en hergebruiken wordt ook wel Carbon Capture and Re-use (CCR) genoemd.
De CO2 gaat per pijpleiding naar het Westland waar het in de tuinbouwsector wordt gebruikt. In de kassen wordt dan de fossiele CO2, gewonnen uit aardgas vervangen door onze groene CO2. Die CO2 wordt opgenomen door de tomaten en paprika’s om hun groeiproces te bevorderen. En op die manier is de cirkel rond. Een mooi voorbeeld van circulaire economie.
Onze ambitie is helder: in 2030 wil ons bedrijf volledig klimaat-neutraal opereren; als eerste in de hele sector. We willen op een proactieve manier onze productieprocessen optimaliseren, inzetten op energie-efficiëntie en dit alles met de hoogst mogelijke aandacht voor veiligheid, gezondheid en milieu. We streven naar een werkomgeving waar wij samen met plezier werken aan het produceren en leveren van onze kwalitatief hoogwaardige en duurzame biobrandstoffen, veevoeder en groene CO2.
Wat doen we aan veiligheid?
In ons dagelijks werk plaatsen we veiligheid boven alles, we werken als een team met respect voor elkaar en met ambitie en passie. Om die ambitie waar te maken, is ons beleid gericht op het zorgdragen voor de veiligheid en gezondheid van al onze medewerkers en derden (waaronder contractors, stagiaires, bezoekers).
‘Veiligheid boven alles’
– Alco Energy –
Daarnaast willen wij zoveel mogelijk voorkomen dat onze bedrijfsvoering invloeden heeft op mens en milieu in onze omgeving. Daarom identificeren en beheersen we de risico’s die samenhangen met onze bedrijfsvoering en voldoen aan de wettelijke eisen op het gebied van gezondheid, veiligheid, milieu en kwaliteit. Op de werkvloer stellen we voldoende middelen beschikbaar om dit te bereiken.
Waarom doen we mee aan het Burengesprek?
Alco Energy Rotterdam wil zoveel als mogelijk negatieve effecten van de bedrijfsvoering op onze directe omgeving voorkomen. Daarom vinden wij een goede relatie met onze omgeving van groot belang. Transparantie naar inwoners van nabijgelegen gemeenten en buurbedrijven is noodzakelijk. Wij laten dan ook graag zien wat we doen en hoe we dat doen. Via Burengesprek willen we graag in contact komen met onze directe buren en ze uitnodigen voor een dialoog. Op die manier kunnen laten zien wat wij doen en komen wij te weten wat er in de omgeving speelt.
MEER NIEUWS
Lotte van Halderen – Terminal Manager Vopak Energy Terminals
"Ik vind het geweldig dat ik in mijn huidige baan een verandering kan opstarten met betrekking tot de vergroening."
Rob Laarman – HSQE Engineer bij Air Liquide in Rozenburg
“Als voorzitter van de Dorpsraad Rozenbrug zet ik mij graag in voor de jeugd, maatschappelijke projecten en de verenigingen.”
ANDERE BEDRIJVEN
Vanaf volgend jaar kunnen er bussen rijden door de nieuwe ...
28 februari 2024 - Zout is onmisbaar. Nobian, lid van ...
Ducor Petrochemicals is gespecialiseerd in de productie van polypropeenproducten en verkoop van polyetheenproducten. Deze producten worden gebruikt als grondstof voor uiteenlopende toepassingen.