fbpx

Rob Laarman – HSQE Engineer bij Air Liquide in Rozenburg

“Binnen mijn functie ben ik verantwoordelijk voor de veiligheid en het milieu op en rondom de terminal.”

“De samenwerking met Huntsman, DCMR en de interactie met de omwonenden spreken mij aan.”
Rob Laarman Air Liquide

Rob Laarman (60): “In 1972 verhuisden wij als arbeidersgezin met vijf kinderen van Den Haag naar Rozenburg. Mijn vader kreeg werk aangeboden in de beveiliging en pakte deze kans graag met beide handen aan. De rust die Rozenburg uitstraalde was een groot verschil met een stad als Den Haag. Toch gaf het dorpse karakter een warm gevoel. Al snel had ik mijn draai gevonden en maakte ik vrienden. Door mijn krantenwijk kende ik op een gegeven moment iedereen in het dorp. Inmiddels woon ik al sinds 1985 in West-Brabant, maar als ik zo nu en dan door Rozenburg wandel kom ik nog vele bekenden tegen.

De affiniteit met het industriegebied zat er bij mij al vroeg in. Als kind van tien jaar ging ik op zaterdag met mijn oom mee naar Chemische Industrie Rijnmond. Ik was erg nieuwsgierig, maar had natuurlijk geen idee wat mijn oom als operator verrichtte. Een aantal jaren later vroeg mijn zwager of ik kwam werken bij de ploegendienst van Imperial Chemical Industries (ICI). Dit was de start van achtentwintigjarige carrière in de volcontinu shiften.

Niet te vergelijken met vroeger

Inmiddels werk ik al twaalf jaar bij Air Liquide als HSQE Engineer en ben ik binnen mijn functie verantwoordelijk voor de kwaliteit, gezondheid, veiligheid en het milieu op de site . Het contact met DCMR en onze buren van Huntsman is dan ook intensief. Gelukkig is er in de afgelopen jaren veel veranderd en is het nu allemaal een stuk beter geregeld. Er zijn nu bijvoorbeeld veel strengere emissie- en geluidsgrenzen en hogere veiligheidseisen. Daar speelt ook het werk van DCMR een belangrijke rol in.

Het is mijn taak om het voor iedereen zo aangenaam en veilig mogelijk te maken en dan is het ook fijn om een goede werkrelatie te hebben met DCMR. Uiteindelijk moeten we er samen voor zorgen dat zowel de werknemer als omwonende zich fijn voelt in het gebied. Dat doe ik overigens ook al jaren als vertrouwenspersoon binnen de organisatie.

Energietransitie

Ook op het gebied van milieu is er de afgelopen jaren veel veranderd. Ieder bedrijf moet mee met de energietransitie en daar zijn we met Air Liquide ook druk mee bezig. Zo werken we o.a. aan het afvangen van CO2 en het maken van groene waterstof zonder aardgas. Daarnaast kijken we continue naar nieuwe manieren van produceren. Deze ontwikkelingen vind ik erg interessant.

Nog steeds voel ik mij sterk verbonden met de industrie. Zo vind ik het geruis en de lichtjes van de industrie nog steeds bijzonder. Het is mooi als ik over een paar jaar, na zo’n 44 jaar in de industrie, kan zeggen dat ik toch de volledige ontwikkeling van het gebied, inclusief de energietransitie heb meegemaakt. Dit alles voor een veilige en prettige omgeving.”

Beeld: Eric de Vries

2023-06-12T12:31:41+02:00