fbpx

LyondellBasell

Herkomst: Verenigde Staten
Aantal vestigingen: 5 (in Nederland)
Aantal medewerkers: 450
Op de locatie sinds: 1972 (Botlek, sinds 2003 ook op Maasvlakte)

LyondellBasell behoort tot de drie grootste chemiebedrijven ter wereld. Wereldwijd werken meer dan 18.000 mensen bij ons bedrijf en verkopen we onze producten in meer dan honderd landen. In Nederland hebben we, naast een hoofdkantoor in Rotterdam, vier productielocaties: Moerdijk, ’s-Gravendeel, Botlek, Maasvlakte en een terminal in de Europoort. Op de huidige Botleklocatie aan de Seinhaven, nabij het Hartelkanaal en de Nieuwe Maas, zijn we gevestigd sinds 1972. Voorheen waren we onderdeel van Oxirane en ARCO Chemie en sinds 2007 hebben we de naam LyondellBasell. Naast onze eigen werknemers werken er veel contractoren op ons terrein, waardoor hier dagelijks zo’n 450 mensen rondlopen. Wanneer de Maasvlaktelocatie er bij opgeteld wordt, komen we op een totaal aantal van ongeveer 800 mensen.

Wat doen we?

Op onze site in de Botlek, zo’n 110 voetbalvelden groot, produceren we chemische halffabricaten; dit zijn grondstoffen die veelal bij andere (chemische) bedrijven worden verwerkt in dagelijkse producten. Wie ’s ochtends opstaat, heeft binnen tien minuten al zeker drie voorwerpen in zijn of haar handen gehad waarvoor onze chemicaliën worden gebruikt. Zo wordt het door ons geproduceerde propyleenoxide door onze klanten (en hún klanten) gebruikt voor het fabriceren van matrassen en verpakkingen van voedingsmiddelen maar ook kinderspeelgoed, zonnepanelen en windturbines. Zelf gebruiken we propyleenoxide voor de productie van andere halffabricaten zoals propyleenglycol, dat onder andere in cosmetische producten wordt verwerkt.

De Tert. Butylalcohol (TBA), die ook bij het propyleenoxideproces wordt gemaakt, wordt gebruikt bij de productie van isobutyleen en ethyl tertiaire butylether (ETBE). ETBE wordt toegevoegd aan benzine om het octaangehalte te verhogen en de emissies van voertuigen te verminderen. Butaandiol en de derivaten ervan worden gebruikt voor het maken van garens, constructiekunststoffen, farmaceutische preparaten, producten voor persoonlijke verzorging en hoogwaardige coatings.

De Botlek-site is via een pijpleiding verbonden met onze Europoort-diepwaterterminal, waar grote zeeschepen kunnen aanleggen. Ook hebben we pijplijnverbindingen met enkele externe bedrijven voor de aanvoer van grondstoffen, opslag van een deel van onze producten en voor het leveren van benodigde hulpstoffen zoals stikstof of stoom (warmte). De distributie van onze producten gebeurt op alle mogelijke manieren: via pijpleiding naar naburige (opslag)bedrijven, maar ook via weg, spoor en over het water.

Wat doen we aan veiligheid?

GoalZERO, dat is bij LyondellBasell wereldwijd de term wanneer we het over veiligheid, milieu en gezondheid hebben. Wij geloven dat alle incidenten voorkomen kunnen worden en dat iedereen elke dag veilig naar huis toe kan. Al onze systemen en processen zijn daar op ingericht. Veel systemen worden bestuurd door de controlekamer, maar sommige handelingen moeten door mensen verricht worden. We hanteren op onze sites een open cultuur. Iedereen mag elkaar aanspreken, welke functie je ook hebt en of je nu een vaste medewerker of contractor bent. Als er toch iets niet goed gaat, wordt dit gemeld en onderzocht om ervan te leren en herhaling te voorkomen.

‘Als bedrijven in dit gebied zijn we het naar mijn mening verplicht om bewoners een platform te bieden voor vragen en opmerkingen’
– Marco Rens, HSE Manager LyondellBasell –

Alle afdelingen, van onderhoud tot inspectie en van technologie tot HSE, werken samen om de veiligheid en kwaliteit zo hoog mogelijk te houden. We doen interne controles met betrekking tot het naleven van wet- en regelgeving waaraan we als BRZO-bedrijf (link naar pagina met uitleg BRZO) moeten voldoen, werken tijdig onze procedures bij en alle medewerkers volgen uiteraard de verplichte veiligheidstrainingen.

Foto: Claire Droppert

Waarom doen we mee aan het Burengesprek?

Als bedrijf dat hier al sinds 1972 in Botlek gevestigd is, hebben we veel binding met de omgeving. In de begintijd liepen er nog schapen te grazen rondom ons terrein en was er verder bijna niets. Inmiddels zijn we omringd door andere bedrijven en zijn er ook steeds meer mensen komen wonen in deze regio. Voor al die belanghebbenden wil LyondellBasell een goede buur zijn. Daarom werken we veel samen met scholen, bieden we stageplekken aan en doen we mee aan initiatieven als de Wereldhavendagen, het Weekend van de Wetenschap waarbij bedrijven zich inzetten voor hun directe omgeving en onze eigen Global Care Day (vrijwilligerswerk in de buurt door werknemers).

Het Burengesprek, dat voorheen Klankbordgroep Rozenburg heette, waar we sinds de oprichting in 1994 bij zijn aangesloten, is in dat kader ook ontzettend belangrijk voor ons.

Als bedrijven zijn we het verplicht om bewoners een platform te bieden. Een platform waar ze informatie kunnen vinden, vragen kunnen stellen en terecht kunnen met hun zorgen. Wij kunnen ervoor zorgen dat mensen zich gehoord voelen. Anderzijds kunnen bedrijven dingen vertellen die bewoners nog niet wisten. In ons geval zou dat bijvoorbeeld kunnen gaan over alle initiatieven die wij opzetten om de uitstoot van CO2 te reduceren. Dat soort belangrijke informatie zou zonder dit platform wellicht minder snel bij omwonenden terechtkomen. Het Burengesprek werkt dus twee kanten op.

MEER NIEUWS

  • Rotterdamse jongeren maken kennis met procestechniek

Rotterdamse jongeren maken kennis met procestechniek

Tijdens de Week van de Procestechniek van 20 t/m 24 ...

ANDERE BEDRIJVEN

30 mei 2024 - Nobian, mede gevestigd in het Botlek ...

  • Nieuwe buslijn door Maasdeltatunnel mogelijk in gevaar door Tolheffing

Vanaf volgend jaar kunnen er bussen rijden door de nieuwe ...

25 april 2024 - Wellicht is het één van de ...

2022-03-07T10:15:28+01:00