fbpx

Climax Molybdenum bv

Herkomst: Verenigde Staten
Aantal vestigingen: 18 (wereldwijd)
Aantal medewerkers: 94 (in Nederland)
Op de locatie sinds: 1965 

Climax Molybdenum bv is onderdeel van het Amerikaanse Climax Molybdenum Company (climaxmolybdenum.com), dat in 1918 in Colorado in de Verenigde Staten werd opgericht. Climax Molybdenum Company is een dochteronderneming van Freeport-McMoRan Inc (FCX.com), een internationaal koper, goud en molybdeen mijnbouwbedrijf met meerdere vestigingen over de hele wereld. De vestiging in de Botlek opende in 1965 en is daarna meerdere malen uitgebreid en gemoderniseerd. In de fabriek wordt geconcentreerd molybdeenerts uit mijnen verwerkt tot verschillende molybdeenproducten die zowel in de industrie als in het dagelijks leven gebruikt worden, zoals in auto’s, bruggen en zonnepanelen.

Wat doen we?

Molybdeen is een element dat zowel in de industrie als in het dagelijks leven een grote rol speelt. Een kenmerk van molybdeen is dat het een van de hoogste smelttemperaturen heeft van alle elementen. Molybdeen is zelden in pure, aanwijsbare vorm zichtbaar in de maatschappij, maar vormt een ‘stille kracht’ in talloze toepassingen. Molybdeen maakt staal sterker, waardoor er minder van nodig is, corrosiebestendiger en beter bestand tegen temperatuurwisselingen. Auto’s worden hierdoor lichter en zuiniger, gebouwen en bruggen zijn sierlijker, staalconstructies gaan langer mee en hoeven daarom minder snel vervangen te worden met alle besparingen van dien, zowel in kosten als voor het milieu.

Molybdeen is onmisbaar bij het ontzwavelen van brandstoffen. Daarmee heeft molybdeen een belangrijke bijdrage geleverd aan de oplossing van zure regen eind jaren ’80. Maar ook in de huidige energietransitie is molybdeen onmisbaar; het zit bijvoorbeeld in connectoren van zonnepanelen en in het staal voor windmolens. Molybdeen is ook een belangrijke groeistof in de landbouw en essentieel voor stofwisseling in mens en dier. En het draagt bijvoorbeeld bij aan een veilige luchtvaart (rookonderdrukking in vliegtuigen). Kortom: molybdeen versterkt onze maatschappij op talloze manieren. Meer informatie is te vinden op www.imoa.info waar bijvoorbeeld wordt uitgelegd waarom molybdeen essentieel is in ons lichaam.

Het hart van onze fabriek is de roaster waarin het van mijnen afkomstige ertsconcentraat wordt geoxideerd. De zwavelhoudende gassen die hierbij vrijkomen worden gereinigd en omgezet in zwavelzuur, wat gebruikt wordt in de kunstmestindustrie. Het geproduceerde molybdeentrioxide wordt in poedervorm of briketvorm verkocht aan de metaalindustrie of wordt verder gezuiverd tot ammoniumdimolybdaat of gecalcineerd puur molybdeenoxide, producten die worden gebruikt in de (petro)chemische industrie en als grondstof voor puur molybdeenmetaal. Wij leveren aan klanten binnen Nederland en Europa, maar ook daarbuiten.

Wat doen we aan veiligheid?

Koper en molybdeen zijn essentiële grondstoffen voor een duurzame samenleving, het is onze verantwoordelijkheid om deze materialen op een verantwoorde manier te produceren, met oog voor omgeving, milieu en medewerkers. Onze slogan ‘we make moly strong’ onderstreept dat onze mensen de kracht zijn achter onze producten. Door ons professionele veiligheids- en gezondheidsprogramma en de inzet en betrokkenheid van onze mensen hebben wij een uitstekende veiligheidsprestatie.

‘Ondernemen doe je niet in isolement, we hebben een verantwoordelijkheid naar onze buren en zijn tegelijkertijd afhankelijk van onze omgeving’
– Irene Morittu, general manager –

Wij werken voortdurend aan de veiligheid van onze processen en de gezondheid van onze medewerkers. Zo hebben wij bijvoorbeeld een ergonomieprogramma waarbij een fysiotherapeut regelmatig werkzaamheden beoordeelt en adviezen tot verbetering geeft aan management en medewerkers. Voor onze ISO 45001 certificering worden wij intern en extern regelmatig gecontroleerd op de effectiviteit van ons veiligheids- en gezondheidsmanagement.

Foto: Claire Droppert

Waarom doen we mee aan het Burengesprek?

Ondernemen doe je niet in isolement. We hebben een verantwoordelijkheid naar onze omgeving en zijn tegelijkertijd afhankelijk van die omgeving, bijvoorbeeld voor ons personeelsbestand. Daarom is het goed dat omwonenden en buurbedrijven weten wie wij zijn, wat we doen en wat we doen aan een betere leefomgeving en goede arbeidsomstandigheden voor onze medewerkers. Tegelijkertijd zijn wij ook geïnteresseerd in wat er speelt en leeft in onze omgeving, zodat we weten waar we positieve impact kunnen maken. Stichting Burengesprek is voor ons het ideale platform om dit gesprek op gang te brengen en om contacten te leggen. We zijn erg blij aan dit initiatief mee te kunnen werken.

MEER NIEUWS

  • Rotterdamse jongeren maken kennis met procestechniek

Rotterdamse jongeren maken kennis met procestechniek

Tijdens de Week van de Procestechniek van 20 t/m 24 ...

ANDERE BEDRIJVEN

  • Kemira Rotterdam

Kemira Rotterdam B.V. is onderdeel van Kemira Oyj, een wereldwijd opererend en beursgenoteerd Fins waterchemiebedrijf dat in 1920 is opgericht.

  • DCMR Milieudienst Rijnmond

DCMR Milieudienst Rijnmond is de gezamenlijke milieudienst van de provincie Zuid-Holland, veertien gemeenten in de regio Rijnmond en Goeree-Overflakkee.

25 januari 2024 - Porthos staat voor Port of Rotterdam ...

2024-04-09T17:08:20+02:00