fbpx

Reactie DCMR op bericht NOS: Landelijk minder milieucontroles door personeelstekorten

24 juli 2024 – Uit analyses en recente berichtgeving van regionale omroepen en de NOS, trekken zij de conclusie dat er landelijk minder milieucontroles worden uitgevoerd. De oorzaak: krappe arbeidsmarkt en personeelstekorten. Een aantal omgevingsdiensten voldoet niet aan de gemeentelijke en provinciaal gestelde eisen. Het belang van deze controles is groot, hiermee wordt de veiligheid en volksgezondheid van gebieden in Nederland gewaarborgd.

De omgevingsdiensten in Nederland gaan bij bedrijven langs. Zij controleren op naleving van milieuregels bij bedrijven die bijvoorbeeld werken met chemische en gevaarlijke stoffen.

DCMR Milieudienst Rijnmond is de grootste omgevingsdienst van Nederland. Ook hier merken ze dat het vinden van gekwalificeerde medewerkers lastiger is in deze tijd. Dit geldt voor de gehele arbeidsmarkt. Tegelijkertijd gaat dit bij DCMR niet te kosten van het uitvoeren van controles en handhaving. Het bedrijf blijft, ondanks de huidige krapte op de arbeidsmarkt, controles uitvoeren. Het gaat om bedrijven die veel impact hebben op de omgeving en het milieu. DCMR heeft haar doelstellingen op het gebied van Toezicht en Handhaving voor het afgelopen jaar behaald, zoals beschreven in het jaarverslag.

Nienke de Wilde, directeur Toezicht en Handhaving DCMR Milieudienst Rijnmond:
“Natuurlijk moeten wij ook soms prioriteiten stellen, bijvoorbeeld omdat bepaalde (handhavings)dossiers of de afhandeling van incidenten meer tijd kosten dan vooraf ingeschat. In die situaties kiezen we op basis van risico’s en in overleg met onze opdrachtgevers wat we wel en wat we minder of niet doen. Het niet controleren van de grote industrie is hierbij geen optie. In opdracht van de provincie Zuid Holland controleren we deze bedrijven minimaal één keer per jaar en in veel gevallen vaker. Dankzij blijvende inzet op werving en selectie, en waar dat nodig is inhuur, lukt het ons om onze bezetting op pijl te houden en onze toezicht- en handhavingstaken uit te voeren.”

Beeld: DCMR Milieudienst Rijnmond

MEER NIEUWS

Grote stroomstoring in het Rijnmondgebied

3 september 2024 – Grote stroomstoring in het Rijnmondgebied ***Update: de stroomstoring is opgelost.*** In het westelijke deel van het Rijnmondgebied is sinds vanochtend de ...

In gesprek met Rozenburgers tijdens Veiligheidsdag

30 augustus 2024 – Afgelopen zaterdag, 24 augustus, stond het Burengesprek op de jaarlijkse Veiligheidsdag in Rozenburg. De Rozenburgers wisten het event goed te vinden en ...