LANXESS
Herkomst: Duitsland
Aantal vestigingen: actief in 33 landen
Aantal medewerkers: 150 (in de Botlek)
Op de locatie sinds: 2021
LANXESS’s afdeling Flavors & Fragrances (F&F) ontwikkelt en produceert smaak- en geurstoffen, conserveringsmiddelen en diervoedingsproducten. Onze F&F-stoffen zijn te vinden in diverse alledaagse gebruiksartikelen; zoals cosmetica en producten voor persoonlijke verzorging, was- en schoonmaakmiddelen, dranken, bakkerijproducten, kaarsen, oliën en diervoeding.
Aroma’s en geurstoffen verfijnen en verbeteren producten, waardoor ze lekker ruiken en fris aanvoelen. Conserveringsmiddelen beschermen voedsel tegen schimmels en bacteriën. Ze verlengen ook de houdbaarheid.
LANXESS is een leider op het gebied van speciaal chemie. De kernactiviteit is de ontwikkeling, vervaardiging en verkoop van chemische halffabricaten, additieven, chemische specialiteiten en kunststoffen. LANXESS is lid van de voorlopende duurzaamheidsindices Dow Jones Sustainability Index (DJSI World en Europe) en FTSE4Good. Onze vestiging in de Botlek is één van de grootste en meest efficiënte productielocaties binnen de F&F-afdeling.
Wat doen we?
Onze fabriek is één van de oudste fabrieken in de Botlek, opgestart in 1962, en bevindt zich op de plek waar destijds een vestiging van DSM is gestart. Hier maken wij vanuit tolueen de stoffen benzoëzuur, benzaldehyde, benzylalcohol. Met behulp van respectievelijk natronloog en glycol worden van benzoëzuur ook natriumbenzoaat en weekmakers geproduceerd. We zijn het enige bedrijf in Nederland dat deze stoffen produceert.
De stoffen die wij produceren, gaan de hele wereld over en worden voornamelijk als antioxidant, conserveermiddel, geur- en smaakstof en weekmakers gebruikt in de voedings-, verzorgings-, en kunststofindustrie. Je vindt ze bijvoorbeeld in shampoos en pijnstillers, maar ook in light en zero frisdranken en allerlei etenswaren. Ook produceren we voor de diervoederindustrie; benzoëzuur zorgt er bijvoorbeeld voor dat de omzetting van voedingsmiddelen bij dieren efficiënter verloopt, waardoor de uitstoot van ammoniak dertig procent lager ligt.
De tolueen die we nodig hebben om onze producten te maken, komt via een ondergrondse leiding naar onze plant. Tolueen wordt in een reactor met lucht omgezet in een mengsel van producten. Via een uitgebreid destillatieproces worden deze producten gescheiden en verwerkt tot eindproduct.
Uiteindelijk verkopen we onze stoffen in vloeibare of vaste vorm en verlaten ze per vrachtwagen of tanktainer ons terrein.
De afgelopen jaren is veel veranderd en flink geïnvesteerd. De focus van de plant is verschoven van het maken van grondstoffen voor de nylonindustrie naar de voedsel- en verzorgingsindustrie. We importeren stoom van een buurbedrijf om onze fabriek van warmte te voorzien. Hiermee is het aardgasverbruik met circa 50% en de CO2-emissie met circa 25% verminderd. Tevens is een installatie gebouwd waarin weekmakers worden geproduceerd op basis van benzoëzuur. Dit type weekmaker is een milieuvriendelijkere variant dan de oorspronkelijke weekmakers op basis van ftaalzuur. Ook is een tweede benzoëzuur-zuiveringsinstallatie gebouwd, waarmee de capaciteit van de zuivere benzoëzuurproductie is verdubbeld. Ten slotte zijn vier nieuwe energie-efficiënte compressoren geplaatst om de tolueenoxidatiereactoren van proceslucht te voorzien.
Wat doen we aan veiligheid?
Buiten alle eisen waaraan wij als Brzo-bedrijf moeten voldoen, nemen we zelf de nodige extra maatregelen om de risico’s maximaal te beheersen. Al onze medewerkers, ook degenen op kantoor, hebben hun VCA behaald. Daarnaast wordt dagelijks ten minste één veiligheidsronde gelopen, waarbij vergunningen worden gecontroleerd, aan mensen wordt gevraagd wat ze doen en of ze volgens de procedures werken. Wij vinden het belangrijk dat al onze medewerkers elkaar durven aan te spreken. Daarmee vergroot je de veiligheid voor iedereen, inclusief omwonenden.
Daarnaast zitten we in meerdere commissies van Deltalinqs, de ondernemersvereniging van de haven- en industriële bedrijven. Binnen deze commissies delen we veel kennis, met name op het gebied van veiligheid. Bedrijven helpen elkaar, bijvoorbeeld door procedures over bepaalde zaken met elkaar te delen. Elk bedrijf beseft dat we samen de verantwoordelijkheid hebben om dit gebied zo veilig mogelijk te houden.
‘We moeten vanuit de chemische industrie de taal van de burger spreken’
– John Mol, Manager HSEQ LANXESS in Botlek –
Aangezien een groot deel van onze installaties al sinds het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw in bedrijf is, investeren we bovendien veel in onderhoud en projecten om installaties te vernieuwen of te verbeteren.
Waarom doen we mee aan het Burengesprek?
Allereerst willen we gewoon een goede buur zijn. Voor de bedrijven om ons heen, maar zeker ook voor de omwonenden. Dat willen we onder meer omdat bij ons veel mensen uit de directe omgeving werken. Bij ons werken mensen wiens vader en zelfs opa ook al in de Botlek werkte. Het is geen uitzondering dat mensen veertig jaar in dienst zijn. Voor deze drie en volgende generaties en hun directe omgeving moeten we goed zorgen.
Daarnaast is het ons doel om helder te communiceren met omwonenden. Waar vragen of bezorgdheden zijn, gaan wij graag het gesprek aan om duidelijkheid te verschaffen. Ook vertellen wij graag wat de ontwikkelingen op de locatie zijn. Niet in vaktermen, maar in voor omwonenden begrijpelijke taal. Het is belangrijk dat we vanuit de chemische industrie de taal van de omwonenden spreken.
MEER NIEUWS
LANXESS neemt Emerald Kalama Chemical over
Chemiebedrijf LANXESS heeft op 3 augustus de overname van Emerald ...
VNCI ziet grote kansen voor verduurzaming chemische industrie in Rotterdam
Het reduceren van de eigen CO2 uitstoot en het verduurzamen ...
ANDERE BEDRIJVEN
3 september 2024 – Grote stroomstoring in het Rijnmondgebied ***Update: ...
Kemira Rotterdam B.V. is onderdeel van Kemira Oyj, een wereldwijd opererend en beursgenoteerd Fins waterchemiebedrijf dat in 1920 is opgericht.
29 oktober 2024 – Tepsa en Neste gaan in de ...