fbpx

Koole Tankstorage Botlek (onderdeel van Koole Terminals)

Herkomst: Nederland
Aantal vestigingen: 9 (6 in Nederland, 2 in Groot-Brittannië, 1 in Polen)
Aantal medewerkers: 180
Op de locatie sinds: 2018
Koole Terminals is in 1943 ontstaan als binnenvaartrederij. In ruim 75 jaar zijn we uitgegroeid tot de nummer twee van Nederland in onafhankelijke tankopslag. Van onze zes vestigingen in Nederland bevinden zich er drie in de regio Rijnmond: Koole Rotterdam Pernis, Koole Tankstorage Minerals (op de Vondelingenplaat) en Koole Tankstorage Botlek. Op deze laatste locatie zitten we sinds 2018, nadat we de terminal van Odfjell hebben overgenomen. Onze 180 medewerkers komen voornamelijk uit de directe omgeving, zoals Spijkenisse, Voorne-Putten en Rotterdam.
Wat doen we?

Op onze Botlek-terminal slaan we allerlei soorten vloeibare bulkproducten op. Van palmolie en kokosolie tot chemicaliën, benzine en diesel. Dit komt van schepen uit onder meer het Midden-Oosten, Amerika en Afrika. Vervolgens worden deze producten onze tanks ingepompt en daar voor kortere of langere tijd opgeslagen, al naargelang de behoefte van de markt. Vervolgens wordt dit verder gedistribueerd via binnenvaartschepen, trucks, maar ook steeds vaker per spoor. Wij zien de trein als een milieuvriendelijke manier van vervoer en bieden onze klanten – grote raffinaderijen, chemiebedrijven en handelaren in biodiesel – steeds vaker deze optie van vervoer aan. 

In totaal beschikken we over 1,7 miljoen kubieke meter opslagruimte, verdeeld over 270 tanks variërend van 700 tot 40.000 kubieke meter. Een kwart van deze opslagruimte was buiten gebruik nadat we in 2018 de terminal van Odfjell overnamen. Deze ruimte zijn we stap voor stap weer in gebruik aan het nemen en aan het moderniseren volgens de meest moderne standaarden. Ook gaan we een nieuwe steiger en nieuwe kades bouwen. Daarnaast beschikken we op de plant over vier zogenoemde PID’s; petrochemische industriële destillatie-units, waarmee we zelf grondstoffen kunnen destilleren. 

Wat doen we aan veiligheid?

Veiligheid is bij Koole ‘prioriteit nummer nul’, zoals wij altijd zeggen. Bij alles wat we doen, zorgen we dat we de hoogste staat van veiligheid kunnen waarborgen. Onze mensen worden goed getraind en houden zich bij al hun werkzaamheden aan checklists en procedures. Voordat we met nieuwe operaties starten, worden deze door een multidisciplinair team getoetst, waarbij onze afdeling veiligheid & kwaliteit een belangrijke stem heeft.

‘We zijn een voorloper op het gebied van veiligheid en duurzaamheid’
— Martijn Joon, Terminal Manager —

Omdat we met gevaarlijke stoffen werken, zijn wij ook een BRZO-bedrijf (Besluit Risico Zware Ongevallen) en voldoen we aan alle voorwaarden die daar bij horen. Jaarlijks doorlopen we met het management, gevolgd door de directie, alle veiligheidsprotocollen die gecoördineerd worden door onze manager HSEQ (Health, Security, Environment, Quality). Daardoor is de kans op incidenten en overlast minimaal

Foto: Bugit Venimod

Waarom doen we mee aan het Burengesprek? 

Het Burengesprek is voor ons een belangrijk kanaal om de inwoners van dit gebied te informeren over wat we doen en hoe we dingen doen. Wij zien het als onze verplichting om de impact op onze omgeving zo minimaal mogelijk te houden. Die verantwoordelijkheid hebben we sowieso als bedrijf in dit gebied, maar nog eens extra omdat onze werknemers voornamelijk in de directe omgeving wonen. 

We begrijpen dat er soms nog naar ons wordt gekeken met een blik van ‘op die terminal is het in 2012 toch zo misgegaan?’ We willen mede via het Burengesprek graag uitleggen dat er sindsdien veel verbeterd is en dat we inmiddels zelfs een voorloper zijn op het gebied van veiligheid en duurzaamheid. Nu Rotterdam niet meer de grootste haven ter wereld is, hebben we de ambitie om de meest innovatieve te worden. Hopelijk kunnen we daar met alle partijen uit het Burengesprek een bijdrage aan leveren en daarmee ook weer extra werkgelegenheid creëren.

MEER NIEUWS

  • Koole Maastank

Koole neemt Maastank Botlek over

13 februari 2023 –De terminal van Maastank in de Botlek ...

ANDERE BEDRIJVEN

  • Alco Energy Rotterdam (AER)

Alco Energy Rotterdam is een samenwerkingsverband van aandeelhouders die een jarenlange ervaring hebben in de wereld van ethanol (Alcogroup) en diervoeders (Vanden Avenne Commodities).

  • Air Products

Air Products, van origine een Amerikaans bedrijf, is opgericht in 1940 en heeft elke dag een positieve invloed op het leven van consumenten overal in de wereld.

25 april 2024 - Wellicht is het één van de ...

2022-03-07T10:17:00+01:00