fbpx

Vopak

Herkomst: Nederland
Aantal vestigingen: 5 (binnen gebied Botlek Europoort)
Aantal medewerkers: 540
Op de locatie sinds:
Vopak Terminal Europoort: 1967
Vopak Terminal Laurenshaven: 1972 Vopak Terminal Rotterdam Botlek: 1958 Vopak Terminal Chemiehaven: 1994 Vopak Terminal TTR: 1988 (oprichting terminal in 1966)

Koninklijke Vopak N.V. is wereldleider in onafhankelijke tankopslag, gespecialiseerd in de opslag en overslag van vloeibare bulkproducten: van chemicaliën, gassen en olieproducten tot biobrandstoffen en eetbare oliën. We slaan producten op die essentieel zijn in ons dagelijks leven. ’Storing vital products with care’ is dan ook onze slogan. Met een geschiedenis van ruim 400 jaar hebben we een brede ervaring op het gebied van opslag en doorvoer en beschikken we over een wereldwijd netwerk van tankterminals. We zijn vastbesloten om oplossingen te ontwikkelen voor de energietransitie. Tegelijkertijd investeren we in digitalisering en innovatie. Aandelen Vopak zijn genoteerd aan de Amsterdamse effectenbeurs. Vopak heeft meer dan 66 terminals wereldwijd. In totaal werken ruim 5.000 mensen bij Vopak en de diverse joint ventures.

Wat doen we?

Onze klanten zijn overwegend ondernemingen uit de chemische industrie en energiesector, van producenten tot handelaren, voor wie we een grote verscheidenheid aan producten opslaan voor een groot aantal industrieën. We verdelen onze activiteiten hieronder in de twee gebieden Europoort en Botlek.

Europoort

Vopak Terminal Europoort is de grootste olieterminal in de Rotterdamse haven en zelfs in Europa. Wij slaan hier producten op voor onze klanten in Nederland, België en Duitsland. De belangrijkste producten zijn ruwe aardolie, benzine, diesel, scheepsbrandstof en kerosine voor vliegtuigen. De olie wordt voornamelijk aangevoerd via schepen. Omdat de terminal is gelegen aan een diepwaterhaven kunnen de allergrootste olietankers bij ons aanmeren. Wij zorgen ervoor dat het product uit het schip wordt opgeslagen in onze tanks en ook weer veilig onze terminal kan verlaten om per schip of via een wijdvertakt pijpleidingnetwerk naar de gewenste bestemming te gaan.

Dankzij de producten die wij bij Vopak Terminal Europoort opslaan, kunnen mensen hun huizen verwarmen, eten koken, naar hun werk rijden of verre bestemmingen bereiken. Dezelfde producten zorgen er tevens voor dat raffinaderijen in de omgeving blijven draaien. Samen met de andere olieterminals in het gebied zijn we belangrijk voor de raffinaderijen; de terminals zorgen voor de opslag van zowel de grondstoffen (vaak ruwe olie) als de producten die door de raffinaderijen worden geproduceerd. Op het terrein van Vopak Terminal Europoort staat een raffinaderij van Vitol.

Botlek

Vopak Rotterdam Botlek is een chemieterminal en onderdeel van ons wereldwijde netwerk van chemieterminals. De terminal heeft drie locaties: Botlek, Chemiehaven en TTR. Op deze terminals slaan wij chemicaliën op die worden geproduceerd door de chemische industrie. De chemicaliën vormen belangrijke grondstoffen voor de industrie, die daarmee zeer uiteenlopende producten maakt: van isolatiemateriaal voor huizen en plastics voor de auto-industrie tot oplosmiddelen voor verf, schoonmaakmiddelen en ontsmettende handgel. Dankzij de producten die bij Vopak Rotterdam Botlek worden opgeslagen, kunnen mensen huizen isoleren, in auto’s rijden, mobiele telefoons gebruiken, zich wassen en kleden.

De chemische vloeistoffen komen naar de terminal via schepen, trucks, treinwagons of via een pijpleidingnetwerk. Vopak slaat de producten op in de tanks en zorgt ervoor dat ze op een veilige manier de tanks weer verlaten om over water, weg, rail of pijpleiding naar de gewenste bestemming te gaan. Een deel van het pijpleidingnetwerk is direct verbonden met de omliggende industrie.

Wat doen we aan veiligheid?

Veiligheid is onze hoogste prioriteit, bij alles wat we doen. De zorg voor veiligheid, gezondheid en de omgeving is diep verankerd in onze richtlijnen en gedragscodes. Vopak werkt elke dag aan het verbeteren van de algemene prestaties op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu. Technologie helpt ons om risico’s te beheersen en om incidenten of schade aan het milieu te voorkomen.

‘Wij willen onze rol in de samenleving vervullen met zo weinig mogelijk belasting voor onze omgeving’
– Jan Metselaar, SHEQ Manager –

Waarom doen we mee aan het Burengesprek?

Vopak hecht veel waarde aan een goede relatie met de ons omringende gemeenten en hun inwoners. Dit is belangrijk voor een open communicatie over onze activiteiten. Wij willen onze rol in de samenleving vervullen met zo weinig mogelijk belasting voor onze omgeving. Zo kunnen we waarde toevoegen voor al onze stakeholders en de samenleving.

Vopak Rotterdam Botlek zet zich met steun van de Vopak WeConnect Foundation bijvoorbeeld al jaren in voor jongeren in de omgeving. Een team van enthousiaste medewerkers geeft jaarlijks veiligheidslessen op een praktijkschool in Spijkenisse. Voor de leerlingen van deze school is een individuele benadering belangrijk. De kennis en ervaring die de leerlingen hiermee opdoen helpt hen op weg naar een toekomstige stage of baan.

MEER NIEUWS

  • Koole Maastank

Koole neemt Maastank Botlek over

13 februari 2023 –De terminal van Maastank in de Botlek ...

  • Xycle fabriek afbeelding

Xycle bouwt in 2022 nieuwe fabriek voor recycling plastic

13-06-2022 - Het bedrijf Xycle staat op het punt een ...

ANDERE BEDRIJVEN

  • LANXESS

LANXESS heeft 's werelds breedste portfolio van geur- en smaakstoffen. In dit segment combineren wij chemische en technische knowhow met een grondige kennis van toepassingen, markten en trends.

  • Kemira Rotterdam

Kemira Rotterdam B.V. is onderdeel van Kemira Oyj, een wereldwijd opererend en beursgenoteerd Fins waterchemiebedrijf dat in 1920 is opgericht.

  • Rubis Terminal B.V.

Rubis Terminal B.V. is een volle dochter van de Rubis Group, een beursgenoteerd Frans bedrijf dat in 1990 is opgericht en wereldwijd opereert.

2022-03-07T10:12:39+01:00