fbpx

Huntsman Holland

Herkomst: Verenigde Staten
Aantal vestigingen: 1
Aantal medewerkers: 350 in Rotterdam
Op de locatie sinds: 1999

Huntsman Holland is onderdeel van een Amerikaans familiebedrijf met meer dan 7.000 werknemers in zo’n dertig landen wereldwijd. Het bedrijf heeft vier divisies: Polyurethanes, Performance Products, Textile Effects en Advanced Materials. Wij vallen samen met vestigingen in de Verenigde Staten, China en Groot-Brittannië onder de divisie Polyurethanes. Ons werkgebied is de ontwikkeling, productie en levering van polyurethaan (PU)-systemen en -producten in Europa, Afrika, het Midden-Oosten en India. Onze site is gebouwd in 1961 en was vroeger eigendom van ICI. In 1999 is het terrein overgenomen door Huntsman. We zijn de huisbaas van haventerrein 5210 en delen onze site met andere bedrijven, waaronder Air Liquide en Ducor. Met 350 werknemers en 200 aannemers op ons terrein zijn we een van de grotere werkgevers in het havengebied.

Wat doen we?

Ons bedrijf produceert halffabricaten voor de polyurethaanindustrie. Polyurethaan is verwerkt in eindproducten die we dagelijks gebruiken. Denk daarbij aan matrassen, stoelen en schoenzolen, maar ook aan het purschuim dat in de bouw wordt gebruikt. Een van onze bekendste klanten is BMW, voor wie wij onder meer de stoffen leveren waarmee zij hun dashboards en autostoelen maken. Ook zijn we toeleverancier voor diverse bedrijven in de isolatiemarkt, textielindustrie, schoonmaakmiddelensector, gezondheidszorg en verpakkingsindustrie over de hele wereld.

Op ons terrein hebben we zowel installaties waarmee we halffabricaten maken (upstream) als installaties waarmee we deze producten verder ontwikkelen in gedifferentieerde eindproducten (downstream). De producten die wij maken, kunnen in verschillende verpakkingsvormen ons terrein verlaten. Onze klanten hoeven vaak nog maar één of twee handelingen te verrichten om van onze producten hun eindproduct te maken.

Wat doen we aan veiligheid?

Naast de overheidsnormen en -regels waaraan we ons als BRZO-bedrijf hebben te houden, werken we volgens de internationale Huntsman-veiligheidsnormen. Zo heeft elke medewerker wekelijks een vaste dag en vast tijdstip waarop hij of zij zich een uur lang met veiligheid bezighoudt. Medewerkers uit verschillende teams en disciplines lopen dan met elkaar door een bepaald gebied van onze site om met elkaar te beoordelen of er veilig gewerkt wordt. Dit zijn onze zogenoemde Zero Harm Walks.

Ook wordt dagelijks per team de veiligheidssituatie van de dag ervoor geëvalueerd. We geven de dag een bepaalde kleur – rood, blauw of groen – om aan te geven hoe veilig we hebben gewerkt en bespreken de mogelijke verbeteringen. Ook elke vergadering start met een korte update over veiligheid. Daarnaast houdt iedereen zich aan afspraken als het vasthouden van de leuning op een trap en het achteruit inparkeren van voertuigen. Dat lijken kleine dingen, maar die zijn juist enorm belangrijk om bewustzijn over veiligheid te creëren. En daarmee ook daadwerkelijke veiligheid.

‘Door de goede contacten met omwonenden kunnen we eventuele zorgen snel wegnemen’
– Denise Baremans, Change & Communications Manager Huntsman Holland –

Bij Huntsman zijn we daarnaast continu bezig met duurzaamheid. Daaraan leveren we al een indirecte bijdrage met de productie van polyurethaan, wat een van de meest energie-efficiënte isolatiematerialen is die beschikbaar zijn voor gebouwen en apparaten. Buiten die dagelijkse productie hebben we meerdere projecten waarmee we de impact op het milieu, en daarmee onze omgeving, verminderen. Een mooi voorbeeld hiervan is de samenwerking met waterbedrijf Evides. We hebben samen een waterzuiveringsinstallatie opgezet, waarbij wij warm water aan hen leveren, waardoor zij hun water minder hoeven op te warmen. Daarbij snijdt het mes aan twee kanten.

Waarom doen we mee aan het Burengesprek?

Wij hebben ooit aan de wieg gestaan van de oprichting van – toen nog – Klankbordgroep Rozenburg, omdat we contact met onze omgeving, de bewoners en de bedrijven om ons heen erg belangrijk vinden. We zitten nu eenmaal op een zichtbare locatie, niet ver van de bewoonde wereld. Mensen zien ons terrein, maar kunnen niet zien wat zich daar afspeelt. Door deelname aan het Burengesprek kunnen wij vertellen wat er allemaal gebeurt en in welke dagelijkse consumentengoederen onze producten worden gebruikt.

We hebben de afgelopen jaren gemerkt dat we door de goede contacten met de omwonenden eventuele zorgen snel kunnen wegnemen. Openheid is daarbij van het grootste belang. Er vindt wel eens een incident plaats. Tot nu toe is het gelukkig altijd beperkt gebleven tot ons terrein, maar ook dan wordt het snel opgemerkt vanwege de uitrukkende hulpdiensten. Als je daar open en proactief over communiceert, wordt dat enorm gewaardeerd en neem je eventuele onrust weg. Dat vinden wij een van de belangrijkste taken voor een bedrijf als het onze.

MEER NIEUWS

  • Huntsman laat systeem op maat maken voor logistieke processen

Huntsman laat systeem op maat maken voor logistieke processen

16-3-2022 - ShuntPlan, zo heet het nieuwe systeem dat Huntsman ...

  • StockSnap @ Pixabay

Het jaar van Burengesprek Botlek Europoort

31-12-2021 Nu 2022 om de hoek staat, is het een ...

ANDERE BEDRIJVEN

25 januari 2024 - Porthos staat voor Port of Rotterdam ...

  • DCMR Milieudienst Rijnmond

DCMR Milieudienst Rijnmond is de gezamenlijke milieudienst van de provincie Zuid-Holland, veertien gemeenten in de regio Rijnmond en Goeree-Overflakkee.

9 februari 2024 – Op maandagavond 29 januari vond bij ...

2023-05-03T15:47:31+02:00