fbpx

Eerste boring Porthos is een feit

15 april 2024 – Op zaterdag 13 april was het zo ver, de eerste boring voor Porthos is een feit. Op de Maasvlakte is een eerste boring onder de zeewering gedaan. Via de CO2-opslag van Porthos, wordt afgevangen CO2 door de Rotterdamse haven via een pijplijn vervoerd naar een platform onder de Noordzee. Vanaf daar wordt het CO2 in lege gasvelden gepompt.

Op de Maasvlakte komt het compressorstation te staan, hier wordt de CO2 op druk gebracht om via de pijpleiding te kunnen vervoeren. Onderdeel van de aanleg van dit station was een eerste boring onder de zeewering. De boor groef onder de zeewering tot net onder de zeebodem. Door dit gemaakte gat wordt de mantelbuis (voor het vervoer) geplaatst. Deze buis krijgt een totale lengte van 600 meter, waarvoor in de afgelopen maand maar liefst 34 bestaande buizen aan elkaar zijn gelast. De CO2-leiding wordt in de loop van 2025 in de mantelbuis aangelegd.

Op de bijeenkomst van Burengesprek Botlek Europoort op 29 januari was Porthos ook te gast. Hier hebben zij verteld over de opslag van CO2 onder de Noordzee, de voortgang van het proces en zijn vragen van het publiek beantwoord.

Operationeel in 2026
In 2026 moet Porthos volgens de planning operationeel zijn. Gedurende 15 jaar wordt er jaarlijks 2,5Mton CO2 opgeslagen. Dit vermindert de CO2-uitstoot in de Rotterdamse haven met 10 procent. Porthos is een joint venture van EBN, Gasunie en het Havenbedrijf Rotterdam. Air Liquide en Air Products nemen in een later stadium deel aan het project.

Beeld: Havenbedrijf Rotterdam

MEER NIEUWS

Bedrijfsbezoek Kemira Botlek Rotterdam 11 juni

2 mei 2024 - Op 11 juni 2024 (16:00-18:00 uur) staat er bij Kemira Botlek Rotterdam een bedrijfsbezoek gepland! Een unieke kans om een fabriek ...

Alles over waterstof en de energietransitie in de Botlek-Europoort: Expert Freddy Koetse (Air Products) aan het woord

25 april 2024 - Wellicht is het één van de meest besproken onderwerpen van de havenindustrie: waterstof. Met oog op de energietransitie is dit een ...