fbpx

Air Liquide Rozenburg

Herkomst: Frankrijk
Aantal vestigingen: 18 (In de Benelux, wereldwijd vestigingen in 80 landen)
Aantal medewerkers: 70
Op de locatie sinds: 1994
Air Liquide is wereldwijd marktleider op het gebied van de productie van industriële en medische gassen. We zijn van oorsprong een Frans bedrijf, dat in 1902 is opgericht. In totaal zijn er bij onze organisatie zo’n 67.000 werknemers actief in tachtig landen. Onze vestiging in Rozenburg behoort tot de Benelux-organisatie. In Nederland hebben we naast onze eigen locatie nog een kantoor in het centrum van Rotterdam en productielocaties in Pernis, Bergen op Zoom en Terneuzen.
Wat doen we?

Onze vestiging in Rozenburg is 7,5 hectare groot en bevindt zich op het terrein van Huntsman, naast nog andere bedrijven. Hier zijn we in 1994 begonnen met twee warmtekrachtcentrales, waarmee we stoom en elektriciteit produceren en distribueren. De stoom wordt voornamelijk geleverd aan de naburige bedrijven, die op dat gebied onze voornaamste klanten zijn. De elektriciteit verbruiken we deels zelf maar wordt voor het overgrote deel geleverd op het elektriciteitsnet.

Onze andere tak van sport is de productie van waterstof (H2), koolmonoxide (CO), syngas (een mengsel van H2 en CO) en kooldioxide (CO2). Voor die werkzaamheden beschikken we over drie installaties, waarvan de laatste in 2015 is gebouwd. De grootste reformer (het hart van de installatie) is twintig meter hoog, 25 meter breed en 25 meter lang.

De waterstof die wij produceren gaat naar klanten in Rotterdam, maar dankzij ons uitgebreide pijpleidingennetwerk ook naar België. We leveren waterstof met name aan grote raffinaderijen, die het gas gebruiken om de aardolie te ontzwavelen. Koolmonoxide wordt door onze klanten voornamelijk gebruikt voor isolatieschuim voor de bouw en de auto-industrie. In alle gevallen leveren wij producten voor chemische processen en dus geen eindproducten.

Wat doen we aan veiligheid?

Als BRZO-bedrijf voldoen we aan alle veiligheidseisen. In alles wat we doen, staat veiligheid voorop. Aan de bouw van onze plants en uitbreidingen zijn uitgebreide veiligheidsstudies voorafgegaan, waardoor de basis ijzersterk is. Zo zijn bijvoorbeeld installaties op zo’n manier ontworpen dat de processen snel stopgezet kunnen worden wanneer er gevaar dreigt.

Daarnaast worden alle werkzaamheden verricht volgens vaste procedures. Onze medewerkers krijgen veiligheidstrainingen die op regelmatige basis worden herhaald, zodat iedereen continu zijn kennis en kunde up-to-date houdt. Op veiligheidsgebied werken we ook intensief samen met de bedrijven uit onze directe buurt. We delen informatie met elkaar, met één gezamenlijk doel: het werk zo veilig mogelijk laten verlopen voor onze medewerkers én onze omgeving.

‘Onbekend maakt onbemind, zeggen ze. Daarom is het goed om elkaar te leren kennen en informatie te delen.’
– Philippe Engels, Site Manager Air Liquide Rozenburg –

Naast alle maatregelen om te voorkomen dat er gassen ontsnappen, hebben we op ons terrein ook heel veel geluid reducerende maatregelen genomen. Extra aandacht hebben we ook voor het beperken van de emissie van stikstof (NOx) en CO2.

Foto: Fred Leeflang

Waarom doen we mee aan het Burengesprek?

Ons bedrijf ligt hemelsbreed zo’n achthonderd meter van Rozenburg af; mensen zien en horen ons werken. Het is voor ons niet meer dan logisch dat we onze buren vertellen wat we doen. Zeker omdat er in ons bedrijf mensen werken die zelf in Rozenburg wonen of daar familie hebben. De belangen van de industrie en die van bewoners raken elkaar dus dagelijks.

Onbekend maakt onbemind, zeggen ze. Daarom is het goed om elkaar te leren kennen en informatie te delen. We leggen graag uit waarom mensen soms een stoompluim of een vlam zien én waarom je daar geen angst voor hoeft te hebben. Dat doen we online via berichten op deze website en op sociale media via de kanalen van het Burengesprek, tijdens de Burengesprek-bijeenkomsten, maar we nodigen omwonenden ook van harte uit om een kijkje te nemen in onze fabriek. In het verleden hebben we gemerkt dat dit tot meer onderling begrip en overleg leidt. Tijdens dit soort bezoeken krijgen wij als bedrijf een gezicht voor de bewoners, maar de bewoners ook voor óns.

Dat wij ons samen met andere bedrijven hard hebben gemaakt voor een doorstart van de Klankbordgroep Rozenburg laat zien dat wij een grote voorstander zijn van dit initiatief. We zijn dan ook blij dat dit heeft geleid tot het Burengesprek Botlek Europoort, waardoor meer bedrijven en meer bewoners verenigd zijn. Samen staan we sterk!

MEER NIEUWS

  • Lotte van Halderen - Vopak

Lotte van Halderen – Terminal Manager Vopak Energy Terminals

"Ik vind het geweldig dat ik in mijn huidige baan een verandering kan opstarten met betrekking tot de vergroening."

  • Rob Laarman Air Liquide

Rob Laarman – HSQE Engineer bij Air Liquide in Rozenburg

“Als voorzitter van de Dorpsraad Rozenbrug zet ik mij graag in voor de jeugd, maatschappelijke projecten en de verenigingen.”

ANDERE BEDRIJVEN

4 oktober 2023 - Als gevolg van de brand bij ...

2 mei 2024 - Op 11 juni 2024 (16:00-18:00 uur) ...

9 februari 2024 – Op maandagavond 29 januari vond bij ...

2023-06-06T11:50:16+02:00