fbpx

AVR en HaloSep werken samen aan een circulaire toekomst

21 juli 2022 – Restafvalverwerkingsbedrijf AVR en het Zweedse HaloSep, een dochterbedrijf van recyclinggigant Stena Metall Group, gaan met elkaar in zee. AVR bekijkt of het mogelijk is om rookgasreinigingsresidu, het afval dat ontstaat bij de reiniging van rookgassen, te recyclen aan de hand van het Halosep-proces.

Het HaloSep-proces is een speciale chemische recycling-technologie om het gevaarlijke rookgasafval onschadelijk te maken en vervolgens deze onschadelijk gemaakte producten opnieuw te gebruiken. Door deze innovatieve oplossing, kan AVR haar eigen producten nog vaker hergebruiken en haar ecologische voetprint verder verkleinen.

Chemisch proces
Gedurende het HaloSep-proces worden vliegas, de fijne stofdeeltjes die uit de rook van afvalverbranding worden afgevangen, en zuur water (water met een lage pH-waarde) van de rookgasreiniging behandeld, waardoor drie stromen ontstaan. Deze stromen bestaan uit een kleine metaalfractie klaar voor recycling, een grote zoute waterstroom en een mineraal product met constructieve eigenschappen. Zo kunnen jaarlijks tienduizenden tonnen worden hergebruikt.

Interessante technologie
In juni is de eerste stap gezet. Nu wordt er een haalbaarheidsonderzoek gedaan en dan ligt er een concept ontwerp klaar met alle informatie voor de vergunningsprocessen. Michiel Timmerije, director Energy & Residues, is blij met de ontwikkeling: “HaloSep heeft een hele interessante chemische recyclingtechnologie ontwikkeld die al operationeel is bij een AfvalEnergieCentrale in Kopenhagen. Deze technologie zou heel goed kunnen passen bij de strategie van AVR om energie- en grondstoffen-efficiëntie te maximaliseren, en de CO2-footprint en milieu-impact te minimaliseren. Een volgende stap naar een wereld waarin niets onbenut blijft.

Bron tekst: AVR
Bron beeld: AVR

MEER NIEUWS

  • Oorzaak stankoverlast AVR

Oorzaak stankoverlast AVR

18 September 2023 – Het afvalverwerkingsbedrijf AVR heeft de afgelopen weken helaas veel klachten gehad met betrekking tot stankoverlast. AVR geeft aan dit zeer vervelend ...

  • Save the date fysieke bijeenkomst

Save the date Fysieke Bijeenkomst

31-8-08-2023 – Het is zo ver, op dinsdagavond 31 oktober opent Huntsman haar deuren voor de fysieke bijeenkomst van Burengesprek Botlek Europoort. Gedurende deze avond ...