fbpx

Air Products Nederland B.V.

Herkomst: Amerika
Aantal vestigingen: 4 (in Nederland, daarnaast actief in 50 landen wereldwijd)
Aantal medewerkers: 305
Op de locatie sinds: 1974
Air Products is in 1940 opgericht in de Verenigde Staten en is een toonaangevend bedrijf op het gebied van de productie van industriële gassen en chemicaliën. We zijn actief in meer dan vijftig landen en in totaal werken er meer dan 17.000 mensen bij ons bedrijf. Sinds 1967 is Air Products actief in Nederland. Naast een locatie in Halfweg en een locatie in De Wijk (De Wolden, Drenthe) hebben we twee locaties in het Botlek-gebied. In 1974 waren we één van de eerste bedrijven die zich in dit gebied vestigden.
Wat doen we?

Op onze terreinen aan de Botlekweg en de Merseyweg produceren we industriële gassen als zuurstof, stikstof, argon, helium en (vloeibare) waterstof. Op onze locatie aan de Merseyweg beschikken we over meerdere luchtscheidingsfabrieken en een vloeibare waterstoffabriek. Aan de Botlekweg produceren we waterstofgas. De gassen die we produceren, leveren we per pijpleiding of per vrachtwagen aan onze klanten. In de gemeente De Wolden opereert Air Products een onbemande luchtscheidingsfabriek. De stikstof die daar wordt geproduceerd, wordt per buisleiding getransporteerd. In Halfweg, waar zich ook een onderdeel van Air Products bevindt, worden cilinders gevuld met gas waarna deze per vrachtwagen naar onze Nederlandse klanten worden vervoerd.

Waterstofgas wordt veel gebruikt in olieraffinaderijen bij het kraken van ruwe olie (het knippen van grote organische verbindingen in kleinere moleculen die geschikter zijn als brandstof). Ook wordt er bij het raffinageproces veel zuurstof verbruikt. Stikstof wordt in de chemische industrie gebruikt om procesinstallaties te spoelen of om te voorkomen dat explosieve gasmengsels zich gaan vormen in grote olieopslagtanks. Daarnaast wordt stikstof gebruikt bij de winning en levering van aardgas. De vloeibare producten worden toegepast in de chipindustrie (vloeibare waterstof), ziekenhuizen (vloeibare zuurstof) of voedingsmiddelenindustrie (vloeibare stikstof).

Onze klanten bevinden zich in alle sectoren van de samenleving: van de chemische industrie, energiesector en voedingsmiddelenindustrie tot aan de medische sector. Voor al deze klanten is leveringsbetrouwbaarheid cruciaal. Dat moet even vanzelfsprekend zijn als dat wij thuis gas, water en licht hebben. We willen daarom altijd kunnen leveren. Ten aanzien van duurzaamheid streven we ernaar om continu te blijven innoveren waardoor wij onze impact op het milieu voor zowel onszelf als onze klanten blijven verkleinen.

Wat doen we aan veiligheid?

Onze overtuiging is dat elk incident te voorkomen is. De doelstelling binnen ons bedrijf ten aanzien van veiligheid is dan ook nul incidenten. Wanneer er toch een incident of bijna-incident heeft plaatsgevonden, wordt dit uitvoerig onderzocht om te begrijpen wat er fout is gegaan. De lessen die wij hieruit leren, gebruiken wij om herhaling te voorkomen.

‘Bedrijven zijn een onderdeel van de samenleving en hebben daarom de verplichting eerlijk en transparant te communiceren met hun omgeving.’
– Freddy Koetse, Compliance Manager Benelux Air Products –

Onze locatie in de Botlek is een BRZO-locatie, dus daar zijn de veiligheidseisen extra streng. Per gas zijn er verschillende zaken waarmee we rekening moeten houden. Zo is waterstof heel vluchtig en brandbaar, kan zuurstof brandversterkend werken en is een te hoge stikstofconcentratie in afgesloten ruimtes enorm gevaarlijk. Uiteraard houden we dat continu in de gaten, zodat er niets fout gaat. Op de locaties van Air Products wordt alleen gewerkt nadat hiervoor een werkvergunning is afgegeven. De meest gangbare werkzaamheden worden uitgevoerd aan de hand van speciale werkprocedures.

Waarom doen we mee aan het Burengesprek?

Al sinds de oprichting zijn we betrokken bij wat destijds nog de Klankbordgroep Rozenburg was. We hechten er ontzettend veel belang aan om een goede relatie te hebben met onze omgeving en onze buren. Onze buren zijn tegelijkertijd ook onze klanten, onze werknemers en onze leveranciers. Als Amerikaans bedrijf vinden wij het belangrijk dat onze fabrieken een onderdeel zijn van de samenleving, onafhankelijk van waar deze fabrieken staan. De ‘license to operate’ verkrijg je als bedrijf door veel energie te steken in communicatie met omwonenden. Eerlijkheid en transparantie zijn daarbij van het allergrootste belang!

MEER NIEUWS

  • Air Products containers bereiken India

Air Products biedt hulp bij coronacrisis in India

Het zuurstoftekort is nijpend in India, waar mensen als gevolg ...

  • Eerste webinar Burengesprek Botlek Europoort

Eerste editie Burengesprek webinar groot succes

Boeiende gesprekken en openhartige verhalen: de eerste webinar van Burengesprek ...

ANDERE BEDRIJVEN

Rubis Terminal B.V. is een volle dochter van de Rubis Group, een beursgenoteerd Frans bedrijf dat in 1990 is opgericht en wereldwijd opereert.

Huntsman Holland is onderdeel van een Amerikaans familiebedrijf met meer dan 16.000 werknemers in zo’n dertig landen wereldwijd.

  • DCMR Milieudienst Rijnmond

DCMR Milieudienst Rijnmond is de gezamenlijke milieudienst van de provincie Zuid-Holland, veertien gemeenten in de regio Rijnmond en Goeree-Overflakkee.

2020-08-31T14:23:20+02:00