fbpx

Marijke Sonneveld-Dijkman heeft zich verkiesbaar gesteld voor de dorpsraad van Rozenburg

“Ik sliep ’s nachts niet van het idee dat die prachtige natuur zou moeten wijken”

“Als ik in de dorpsraad kom, kan ik meer betekenen dan met protest als het besluit eigenlijk al genomen is”
Marijke Sonneveld-Dijkman

Marijke: "Als grafisch ontwerper raakte ik betrokken bij een protest voor het behoud van de Groene Landtong in de vorm van een fotowedstrijd. De beelden zouden worden aangeboden aan het Havenbedrijf, als bewijs van de waarde van het gebied. Ik ontwierp een layout voor de foto’s maar voelde drang om meer te doen. Ik sliep ’s nachts niet van het idee dat die prachtige natuur zou moeten wijken. Op 18 mei 2019 organiseerde ik een demonstratie voor het behoud van de Groene Landtong. Ik dacht dat er hooguit een paar honderd mensen zouden komen, er stonden 1200 demonstranten. Het bedrijf dat een distributiecentrum wilde neerzetten in het natuurgebied, trok zich al snel terug. Ook wisten we de gemeenteraad te overtuigen dat de Landtong groen moest blijven. Maar het Havenbedrijf wilde de ontwikkelrechten voor het stuk grond niet zomaar opgeven. Als gevolg richtten we Stichting Leve de Landtong op, om als belanghebbende toe te kunnen werken naar een gewijzigd bestemmingsplan. Voortdurend bestookten we gemeenteraad Rotterdam met foto’s en feiten, terwijl zij op zoek waren naar compensatie voor het Havenbedrijf. Op het akkoord tussen gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf hebben we lang moeten wachten, maar uiteindelijk is dat gelukt.

Het protest tegen de ontwikkeling van de Groene Landtong bij Rozenburg

Het protest tegen de ontwikkeling van de Groene Landtong bij Rozenburg

Zuinig

De Groene Landtong is een bijzonder gebied én de enige natuur die we op Rozenburg hebben, sinds het natuurreservaat De Beer is opgeofferd voor de industrie. Dat kun je je nu niet meer voorstellen, dat de koningin een lintje komt doorknippen voor de aanleg van een industriegebied op een natuurreservaat. Daarom zijn we extra zuinig op de Landtong, ook al is het maar zo’n klein gebied. Uit tellingen blijkt steeds weer hoe rijk aan flora en fauna het gebied is. Er nestelen veel bijzondere vogels en nergens in de wijde omgeving komen meer vlindersoorten voor!

Windturbine

Veilig is het gebied helaas nog steeds niet. De gemeente wil er een enorme windturbine neerzetten, midden in de begrazingsweide. De wethouder biedt Rozenburg als compensatie een gebiedsfonds aan, maar we willen geen geld. Wij willen de natuur behouden. Zo’n windturbine is funest voor de vogels en vleermuizen, die vliegen tegen de wieken aan of raken gedesoriënteerd. De herrie is bovendien storend voor mens en dier. Maandag 31 januari is er een digitale bijeenkomst voor bewoners met de exploitant van de windturbine en de wethouder. Daar wil ik me hard maken voor nieuw onderzoek. Huidige onderzoeken gaan over de de bestaande windmolens, terwijl deze turbine vele malen groter moet gaan worden dan in de MER (Milieueffectrapportage) en natuurtoetsen is onderzocht. Actueel onderzoek wijst hopelijk uit dat zo’n windturbine niet verantwoord is.

Verkiesbaar

Omdat ik me realiseer dat veel ideeën aan de koffietafel ontstaan, heb ik besloten me als kandidaat verkiesbaar te stellen voor de dorpsraad, op persoonlijke titel. Op Rozenburg noemen we het trouwens gewoon dorpsraad. In maart van dit jaar zijn de verkiezingen. Als ik in de dorpsraad kom, kan ik vooraf al in gesprek gaan. Zo kan ik meer betekenen dan met protest als het besluit eigenlijk al genomen is. Ik wil me hard maken voor Rozenburg, waar ik geboren en getogen ben. Rotterdam mag namelijk best wat zuiniger omspringen met Rozenburg.”

2023-06-06T10:27:05+02:00