fbpx

Lisa Hoek is senior inspecteur Brzo bij DCMR

“We hadden voor elke inspecteur een bijnaam”

“Als ik mijn hoofd leeg wil maken, rij ik ’s avonds over de Maasvlakte”
Lisa Hoek is inspecteur Brzo bij DCMR

Lisa: “Ik ben opgegroeid in Hoogvliet en dacht altijd: al die industrie in mijn achtertuin kan nooit goed voor je zijn. Sinds ik bij DCMR werk, ben ik er geruster op. Ik weet dat deze bedrijven allemaal hetzelfde doel hebben: veilig werken. Natuurlijk zijn er risico’s , maar die zijn aanvaardbaar. Zeker als je bedenkt hoeveel werkgelegenheid de industrie in de Botlek Europoort oplevert, ik ken persoonlijk legio mensen die er werken. Zelf werkte ik eerder ook bij een Brzo-bedrijf, een bedrijf waar veel gevaarlijke stoffen op worden geslagen. Ik dacht dat ik al flink wat kennis had op dat gebied, tot ik bij DCMR kwam werken. Ik doorliep hier een inwerktraject van maar liefst twee jaar. Het eerste jaar liep ik voornamelijk mee met ervaren inspecteurs, inmiddels ga ik zelfstandig op pad. Ik volg allerlei cursussen om kennis over de industrie op te doen, eigenlijk gaat er geen dag voorbij dat ik niet iets leer. Dat zal ook zo blijven, want in dit beroep moet je altijd up to date blijven. De industrie ontwikkelt zich tenslotte ook voortdurend.

Elke inspectie is anders

Ik ben voor mijn werk vaak op pad. Ongeveer twee keer per maand ga ik op geplande inspectie bij een bedrijf en soms ga ik ergens onaangekondigd langs. Mijn inspecties zijn gericht op omgevingsveiligheid en milieu. Een geplande Brzo-inspectie duurt enkele dagen en vraagt veel voorbereiding, ik moet me goed inlezen over zo’n bedrijf. We bepalen altijd enkele elementen en onderwerpen waarop we inspecteren, bijvoorbeeld hoe de veiligheidsstudies zijn geregeld of hoe goed de medewerkers zijn geïnstrueerd op veiligheid. Meestal werken we bij een inspectie samen met andere organisaties, denk aan de Veiligheidsregio of de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Elke inspectie is anders en dat maakt mijn werk leuk. Soms hebben we discussie over een bepaalde gang van zaken bij een bedrijf, maar ik zie dat als ruimte voor verbetering. De meeste bedrijven zien ons graag komen, omdat ze zelf ook voortdurend bezig zijn met verbetering. Aangezien ik ook aan de andere kant heb gewerkt, bij een Brzo-bedrijf, weet ik hoe er vanaf de werkvloer naar ons gekeken wordt. Wij vonden een inspectie niet heel erg, al hadden we wel voor elke inspecteur een bijnaam. Die mensen zijn nu mijn collega’s. Ze kunnen er gelukkig hard om lachen.

Hoofd leeg

De industrie heeft een belangrijke plek in mijn leven, zelfs buiten werktijd. Als ik mijn hoofd leeg wil maken, rij ik ’s avonds over de Maasvlakte, langs de verlichte bedrijven waar altijd gewerkt wordt. Dat vind ik bijna nog mooier dan de natuur.”

Wist je dat je de samenvatting van elk Brzo-inspectieverslag vindt op https://brzoplus.nl/inspectie-resultaten/kies-regio/zuidhollandzld/? Daar zie je wat DCMR heeft geconstateerd bij een bedrijf en wat het eraan moet doen.

2023-06-06T11:29:51+02:00