fbpx

Leona Mes – woont en werkt in Rozenburg en is voorzitter van de dorpsraad Rozenburg

“Mijn doel is volle zalen bij de bewonersbijeenkomsten. Dat betekent dat de Rozenburger zich gehoord voelt.”   

“Als voorzitter van de Dorpsraad Rozenburg zet ik mij graag in voor de jeugd, maatschappelijke projecten en de verenigingen.”
Leona Mes - Patrick Wanders

Leona: “Vanaf mijn zesde woon ik in Rozenburg. Destijds verhuisden we als gezin vanuit Hellevoetsluis naar Rozenburg om dichterbij mijn opa en oma te wonen. Eenmaal in Rozenburg was ik snel verkocht. Het gevoel van voor elkaar zorgen, de verbinding en de sociale controle heeft ervoor gezorgd dat ik mij vanaf dag één thuis voelde. Wat mij betreft ga ik hier dan ook nooit meer weg.’’

Ook vandaag de dag zoekt Leona de verbinding met bewoners. Zo zet ze zich als werknemer van DIA in voor inclusieve samenleving waarin iedereen meedoet en iedereen bijdraagt aan geluk voor zichzelf en voor anderen in Rozenburg. Mede door haar werk bij DIA Rozenburg, waarbij ze dagelijks bezig is met de bewoners uit de buurt, kan ze haar sociale kwaliteiten gebruiken

Het grote doel

Inmiddels zet ze deze skills in voor meer dan alleen haar werk: “Net voor de wijkraadsverkiezingen van 2022 van start gingen, zag ik de advertentie voor het werven van nieuwe dorpsraadkandidaten. Ik was direct enthousiast en besloot mezelf als kandidaat aan te melden voor de dorpsraad van Rozenburg. Door mijn werk heb ik goed zicht op wat er in het gebied gebeurd en dit was de ideale manier om dit breder in te zetten. Na de toetreding tot de dorpsraad ben ik nu zelfs verkozen tot voorzitter.

Het voorzitterschap was niet mijn eerste doel. Het sociale aspect, het zorgen en organiseren, dat zit in mij als persoon en die skills wilde ik graag, naast mijn werk vanuit DIA, toepassen voor het dorp. Nu ik samen met alle andere voorzitters van de dorps- en wijkraden trainingen krijg, ben ik blij dat ik voor het voorzitterschap ben gegaan. Ik heb nu twee dorpsraadvergaderingen achter de rug en het is zo leuk en leerzaam!

Het dorpse gevoel is wel ietwat veranderd ten aanzien van vroeger. Mede door de samenvoeging met Rotterdam. Nu we onderdeel zijn van een grote gemeente, voelt de Rozenburger zich toch minder gehoord. En dat is dan ook een van mijn doelen binnen de dorpsraad. De saamhorigheid terug brengen en samen met de gemeente alle neuzen dezelfde kant op krijgen. Wij halen op wat er in het gebied leeft en delen dit met de gemeente. Hierin is wederzijdse transparantie wel een belangrijk element.”

Het perfecte plaatje

Met man en vier kinderen, blijft Leona het wonen in Rozenburg geweldig vinden. Als ze na een vakantie het dorp in rijdt, voelt het voor haar als thuiskomen. Het leven tussen de industrie speelt daarin geen rol: “Ik ondervind zelf totaal geen hinder van de industrie, al begrijp ik goed dat het vervelend is als een bewoner overlast heeft van bijvoorbeeld een bepaalde geur. Overigens vind ik wel dat het altijd een keuze blijft om in Rozenburg te wonen. Dat je als Rozenburger tussen de industrie woont is bekend. Daarnaast levert het ook genoeg werkgelegenheid op.“

Ondanks het huidige woongenot ziet Leona altijd ruimte voor verbetering: “Het is een prachtig dorp en ik woon er met veel plezier, maar er moet wel veel meer aandacht voor de jeugd komen. Betrek jongeren bij de maatschappelijke ruimtes, besteed aandacht aan verenigingen en heropen bijvoorbeeld het buitenzwembad waar ik vroeger dagelijks was te vinden. Uiteindelijk zijn het simpele wijzigingen waardoor je het voor jongeren veel leuker maakt. Als voorzitter van de dorpsraad wil ik die inzichten graag bij de gemeente op tafel neer leggen.”

BEELD: Patrick Wanders

2023-06-12T12:31:46+02:00