fbpx

Hans woont zijn hele leven in Hoogvliet

Ik fotografeer graag en ik kan in de omgeving mijn hart ophalen”

“Natuurlijk ben ik me bewust van de industrie”
Hans van der Boom

Hans: “Je verwacht het niet in zo’n industriële omgeving, maar de gemeente Hoogvliet is één van de groenste gemeenten van Rotterdam Rijnmond. Ik fotografeer graag en ik kan in de omgeving mijn hart ophalen, die is prachtig. Wat me steeds weer verbaast, is hoe weinig ik van de industrie merk als ik in de Groene Gordel loop, de recreatieve route rondom Hoogvliet. Al kan het natuurlijk dat de vervuiling overwaait juist omdat de industrie zo dichtbij ligt.

Geen last

Mijn ouders kwamen hier vanuit het Westland omdat mijn vader bij Shell ging werken. Ik ben hier geboren en getogen en ben altijd gebleven. Ik werk niet in de Botlek maar ik woon er wel met veel plezier. Natuurlijk ben ik me bewust van de industrie. Ik zie de torens van Shell vanuit mijn werkkamer en ik merk het natuurlijk als er afgefakkeld wordt. Maar veel last heb ik er niet van. Ik merk dat bedrijven zich bewust zijn van de omwonenden en er rekening mee houden. Ze kijken voortdurend kritisch naar hun eigen processen en hebben de wil om minder te vervuilen.

Historisch Hoogvliet

Ik heb in al die jaren dat ik hier woon natuurlijk wel dingen meegemaakt die angstaanjagend waren. De grote ontploffing bij Shell in ’68, een brand bij Moerdijk in 2011 en in de jaren negentig een gifwolk die zorgde dat we allemaal binnen moesten blijven met de ramen en deuren gesloten. Dat was beangstigend, maar je kunt niet altijd naar vroeger kijken. Hoewel… Ik ben één van de oprichters van Historisch Hoogvliet. We bestaan inmiddels 26 jaar en organiseren regelmatig tentoonstellingen. Ik doe nu onderzoek naar twee fabrieken die hier zaten voor Shell kwam, een fabriek die chemische producten maakte en een kunstmestfabriek. Voor alle industrie kwam, was hier een prachtige boerenomgeving en af en toe gaat het me weleens aan het hart dat die weg is. Maar vooruitgang hou je niet tegen.”

2023-06-06T11:19:56+02:00