fbpx

Dennis Verheij is bevelvoerder bij de Gezamenlijke Brandweer en vrijwilliger op kazerne Rozenburg

“Soms moet ik ook nog gewoon een kat uit de boom halen”

“Een brand bij een plant is natuurlijk anders dan een woningbrand”

Dennis: “Kazerne Elbeweg is één van de zes beroepskazernes in de regio Botlek- Europoort. Omdat wij een incident binnen zes minuten moeten kunnen bereiken, zijn er in de regio Botlek Europoort industriële beroepskazernes. Die zes minuten zijn cruciaal bij het voorkomen van escalatie, vandaar de hoge brandweerdichtheid in dit gebied.

Anders dan een woningbrand

Als industriële brandweerman word je ingezet op incidenten in de industrie. Een brand bij een plant is natuurlijk anders dan een woningbrand. Er zijn bijvoorbeeld leidingen en tanks die gekoeld moeten worden om te voorkomen dat ze de lucht in gaan. Daarbij gebruiken we soms andere blusmiddelen, zoals schuim. Sommige vloeistoffen mengen niet met water en branden daarom gewoon door als je met water zou blussen, denk aan olie. Een gaswolk die naar een bewoond gebied dreigt af te drijven, sturen we dan met waterschermen een andere richting uit of mengen we op. Ons materieel is voor een groot deel aangepast aan de industriële taken. Naast een standaard tankautospuit hebben wij de beschikking over een industrieel voertuig, de autospuit. Dit voertuig is onze slagkracht binnen de industrie met een groot vermogen pomp aan boord waarmee wij tot 8000 liter water per minuut kunnen leveren.

Trainen op locatie

Elke brandweerman beschikt over de basisopleiding. Daarnaast zijn er aanvullende opleidingen, zoals manschap industrie, specifiek gericht voor kennis in de petrochemische industrie. Tijdens onze diensten oefenen wij geregeld bij de bedrijven binnen ons verzorgingsgebied. We oefenen dan een scenario, bijvoorbeeld een tankbrand. Op deze manier leren we de bedrijven in ons gebied allemaal goed kennen. We kennen er de weg en we weten welke producten er gemaakt of opgeslagen worden. Tijdens zo'n oefening of incident worden we vaak ondersteund door een bedrijfsdeskundige van die betreffende organisatie, die ons voorziet van belangrijke informatie.

De lucht in

De zes kazernes in het Botlek Europoort gebied hebben allemaal een eigen specialisatie. De kazerne waarover ik bevelvoerder ben, beschikt over een hoogtereddingsteam. Onlangs hebben we bijvoorbeeld vier mensen geholpen die vast zaten in een lift. En als er een glazenwassersbak losschiet op honderd meter hoogte, zijn wij het team dat gebeld wordt.

Ook hulpverleners

Naast ons werk in de industrie zijn we ook hulpverlener. We zijn brandweer voor de bewoonde gebieden binnen ons verzorgingsgebied. We assisteren bij ongelukken op de snelweg of het spoor, voeren reanimaties uit en ondersteunen de politie als dat nodig is; onze taken zijn veelomvattend. En ja, soms moet ik ook nog gewoon een kat uit de boom halen.”

2023-06-06T10:36:27+02:00