fbpx

Xycle bouwt in 2022 nieuwe fabriek voor recycling plastic

13-06-2022 – Het bedrijf Xycle staat op het punt een nieuwe fabriek te bouwen die jaarlijks 20.000 ton aan niet-mechanisch recyclebaar plastic omzet in duurzame grondstoffen. De fabriek komt te staan aan de Rijndwarsweg in de Europoort. Met de komst van deze nieuwe fabriek krijgt de chemische industrie een verantwoorde alternatieve grondstof voor de productie van nieuwe kunststoffen.

Xycle is een joint venture van NoWit, Patpert, Teknow Systems en Vopak. Het bedrijf werkt al ruim 14 jaar aan een techniek om op grote schaal niet-mechanisch recyclebaar plastic afval om te zetten in een andere grondstof. Het plastic wordt zonder toevoeging van zuurstof verhit, valt uiteen en kan zo opnieuw worden ingezet als grondstof. Naar verwachting is de fabriek operationeel in het vierde kwartaal van 2023.

Wereldwijd uitrollen
Rotterdam is voor Xycle een eerste stap. Naast deze installatie die 20.000 ton plastic omzet in ongeveer 20 miljoen liter vloeibare koolwaterstoffen, wil Xycle ook fabrieken openen met een capaciteit van 80.000 tot 100.000 ton plastic per jaar. Dit met als doel de nieuwe techniek van Xycle wereldwijd uitrollen.

Circulaire oplossing
Wereldwijd wordt er momenteel minder dan een kwart van al het plastic afval gerecycled. Xycle heeft een techniek ontwikkeld om niet-mechanisch recyclebaar plastic op een duurzame manier te verwerken. Zo zijn er onder andere minder grondstoffen nodig bij de productie van kunststoffen. Ook draait de machine op brandstof die zij zelf produceert. Deze nieuwe manier van recyclen zorgt voor het minder nodig hebben van grondstoffen, maar ook het terugdringen van de CO2 uitstoot.

Bron tekst: Vopak
Bron beeld: Xycle Group

MEER NIEUWS

  • Molecuul waterstof

Informatieavond Waterstof en Veilig Wonen voor bewoners

2 maart 2023 – De Rotterdamse haven speelt een belangrijke rol in de import en export van waterstof, een rol die de komende jaren alleen ...

  • Air Liquide

Air Liquide bereidt zich voor op afvangen CO2

20 februari 2023 – Gedurende een grote turnaround, een stillegging van de productie om onderhoudswerkzaamheden uit te voeren, heeft Air Liquide voorbereidingen getroffen voor een ...