fbpx

Vrijgekomen dioxine in grasland tussen Vlaardingen, Maassluis en Maasland

4 oktober 2023 – Als gevolg van de brand bij afvalverwerker AVR zijn er in de omgeving dioxines neergekomen (een potentieel giftige stof in roetdeeltjes). De deeltjes zijn met name terechtgekomen in het gebied tussen Vlaardingen, Maassluis en Maasland. Naar aanleiding van het vrijkomen van de dioxines is door de Milieu Ongevallendienst van het RIVM direct een onderzoek gestart naar de aanwezigheid van dioxine in het gebied. De GGD adviseert inwoners en veehouders van het grasgebied een aantal maatregelen op te volgen.

Tussentijdse resultaten van eerste metingen zijn bekend. De limiet voor aanwezigheid van dioxines op grasland in gebied tussen Vlaardingen, Maassluis en Maasland zijn overschreden. Als gevolg van de metingen krijgen veehouders en inwoners een aantal adviezen. Gesprekken met experts, die momenteel worden gevoerd, moeten uitwijzen of er aanvullende adviezen nodig zijn om de gezondheid van inwoners te beschermen.

De adviezen voor veehouders

 • Maai het gras. Het gras dat is afgemaaid kan niet worden gebruikt als veevoer en moet worden afgevoerd met bedrijfsafval.
 • Advies om grazend vee binnen te houden totdat het gras is gemaaid.
 • Wanneer de koeien het besmette gras eten, kan dit zorgen voor te hoge waarden dioxines in geproduceerde koemelk. Deze koemelk is hierdoor niet voor consumptie geschikt.
 • Veehouders die melk van melkgevende dieren leveren aan zuivelverwerkers worden verzocht de instructies van hun zuivelverwerker te volgen.

De adviezen voor houders (kippen)

 • Houders van (hobby)kippen worden verzocht hun beesten binnen te houden totdat de grond in en rond de ren voorzien is van een laag schone grond. Het aanleggen van tegels behoort ook tot de mogelijkheden.
 • Er wordt geadviseerd de kippen te voeren vanuit voederbakken en voer dus niet uit te strooien op de grond. Dit geldt ook voor het voeren van groentes.
 • Eet en verkoop geen eieren van de (hobby)kippen totdat de adviezen zijn opgevolgd.
 • Eieren die zijn gelegd op vrijdag tot twee dagen na het opvolgen van de adviezen kunnen niet worden gegeten, en moeten worden weggegooid.

De adviezen voor bewoners

 • Groente en fruit van eigen bodem kan na goed wassen en schillen worden gegeten.
 • Spullen als tuinmeubilair, fietsen, auto’s etc. kunnen worden schoongemaakt met zeep.
 • Na buiten spelen/werken wordt geadviseerd handen te wassen met water en zeep.
 • Mocht je in de afgelopen tijd wel eieren en ongewassen groente/fruit hebben gegeten dan loop je geen risico. Het gezondheidsrisico betreft enkel inname over langere termijn. Dioxine kan alleen schadelijk zijn bij grote hoeveelheden.
 • Mocht je je zorgen maken over het gras in de tuin, dan kan je dit maaien en vervolgens weggooien in de grijze bak.

Oplossing voor opslag van afval
Door de brand bij het afvalverwerkingsbedrijf AVR kan het bedrijf momenteel door schade en lopend onderzoek veel afval niet verwerken. De komende vier weken wordt afval, dat normaliter bij AVR terecht zou komen, door stortplaats De Spinder in Tilburg verwerkt. AVR werkt aan een oplossing om bedrijfsafval wat zij normaal verwerkt te verwerken.

Schade bij AVR
Het afvalverwerkingsbedrijf is bezig met het opnemen van de schade. Experts inspecteren de komende dagen geraakte gebouwen en installatiedelen. De focus ligt hierbij op de veiligheid van het gebouw. Vanwege de enorme schade en complexe situatie zal dit zeker nog enkele dagen duren. De besturing en hoofdvoeding van de fabriek lijken verwoest te zijn door de brand. Aks gevolg van prioriteit op veiligheid, wordt enkel noodzakelijk operationeel personeel toegelaten op het terrein. Kantoor personeel wordt gevraagd thuis te werken.

Bron: GGD Rotterdam Rijnmond

Beeld: AVR

MEER NIEUWS

Bedrijfsbezoek Kemira Botlek Rotterdam 11 juni

2 mei 2024 - Op 11 juni 2024 (16:00-18:00 uur) staat er bij Kemira Botlek Rotterdam een bedrijfsbezoek gepland! Een unieke kans om een fabriek ...

Alles over waterstof en de energietransitie in de Botlek-Europoort: Expert Freddy Koetse (Air Products) aan het woord

25 april 2024 - Wellicht is het één van de meest besproken onderwerpen van de havenindustrie: waterstof. Met oog op de energietransitie is dit een ...