fbpx

Vopak vervangt oude tanks in Vlaardingen

Ze vormen een vrolijke noot in de industriële omgeving van de haven, maar de negentig jaar oude beschilderde tanks van Vopak Vlaardingen gaan verdwijnen. Ze moeten plaats maken voor nieuwe exemplaren die zijn voorzien van de nieuwste opslagtechnieken. Vopak zet hiermee koers naar een duurzame toekomst: de tanks dienen om hernieuwbare grondstoffen op te slaan, zoals gebruikte bakolie. In totaal worden 16 nieuwe tanks gebouwd.

De oude tanks van Vopak zijn beschilderd met vrolijke taferelen zoals vogels en bloemen. De tanks zijn echter aan vervanging toe. De zestien nieuwe tanks zijn smaller en hoger, waardoor ze 64.000 kubieke meter extra opslag bieden. Die ruimte is nodig omdat de vraag naar reststromen toeneemt, deze stoffen kunnen worden gebruikt voor biobrandstoffen. Vopak verwacht dat de vraag naar dit soort brandstoffen in de toekomst flink zal toenemen. Patrick van der Voort, divisie president Europa en Afrika van Vopak: “Dit project past goed binnen de ambitie van Vopak om onze klanten en de maatschappij te ondersteunen door infrastructuuroplossingen te ontwikkelen en te blijven investeren om duurzamere energie en grondstoffen te faciliteren. We kijken ernaar uit om te blijven investeren in de Rotterdamse haven.”

Vopak Vlaardingen 1931

De oude tanks van Vopak, zoals ze negentig jaar geleden gebouwd werden

Duurzame technologie

Omdat Vopak Vlaardingen geen toxische of licht ontvlambare producten opslaat, kunnen er op deze terminal eenvoudiger nieuwe technieken worden ontwikkeld, zoals een nieuw soort zonnefolie dat op een tankdak is aangebracht en stroom opwekt. Als deze technologieën goed en veilig blijken te werken kunnen ze later ook worden toegepast in meer industriële omgevingen  Op de Vopak Vlaardingen terminal wordt ook veel aandacht besteed aan het goed isoleren van tanks waarin verwarmde produkten worden opgeslagen omdat dit zorgt voor een lagere CO2-uitstoot.

Vopak verving in 2014 eerder oude tanks, in deze video kun je zien hoe het vervangen in zijn werk gaat.

MEER NIEUWS

Climax Molybdenum bouwt nieuwe installatie voor 75% verdere verlaging van uitstoot zwaveldioxide

9 april 2024 - Climax Molybdenum produceert al 60 jaar molybdeenproducten in de Botlek. Molybdeen is een metaal dat lijkt op vele andere metaalsoorten, maar ...

Nobian: alles over zout

28 februari 2024 - Zout is onmisbaar. Nobian, lid van het Burengesprek is expert op het gebied van zout. We delen graag een aantal interessante ...