fbpx

Taskforce wil aanjager zijn van aanpak vervuiling plastic korrels

Minder vervuiling van plastic korrels, poeders en vlokken in de haven van Rotterdam, dat is het doel van het nieuwe initiatief Taskforce Clean Sweep Rotterdam. Diverse bedrijven uit de kunststof producerende industrie hebben samen met het Havenbedrijf Rotterdam N.V., Ducor Petrochemicals BV, PlasticsEurope Nederland, DCMR Milieudienst Rijnmond en Rijkswaterstaat deze bijzondere samenwerking opgezet. De samenwerking is het vervolg op een conferentie die in september vorig is gehouden over vervuiling in de haven van Rotterdam. De Taskforce verbindt zich aan Operation Clean Sweep® (OCS), een convenant van kunststofproducenten om korrelverlies aan te pakken.

Aanleiding van de conferentie in september was de publiciteit die milieuorganisatie Plastic Soup Foundation zocht met de vondst van plastic korrels in het water en op oevers in de haven van Rotterdam. Ann Geens, sitemanager van producent Ducor en voorzitter van de Taskforce, erkent het probleem. “Ik moet eerlijk bekennen dat onze ogen zijn geopend. Er liggen in het Rotterdamse havengebied te veel losse pellets (korrels) op kades, bedrijfsterreinen en ook in het water. Ducor pakt dit probleem nu aan, maar dat moet natuurlijk veel breder gebeuren. Ik ben daarom blij dat we zoveel partijen in de hele keten bij elkaar hebben kunnen brengen. Alleen samen kunnen we dit probleem oplossen.”

Operation Clean Sweep®

De Taskforce heet voluit Taskforce Clean Sweep Rotterdam, naar het programma Operation Clean Sweep® van PlasticsEurope, de brancheorganisatie van de kunststof producerende industrie. Dit convenant is breed ingeburgerd in de industrie en ondertekenaars streven naar nul emissie van plastic pellets, poeders en vlokken. Het platform staat open voor alle organisaties en bedrijven uit de kunststofindustrie die bereid zijn de OCS-belofte te ondertekenen. Ann Geens: “Met de Taskforce Rotterdam staan we volledig achter het programma van OCS. Naast bewustwording geeft het ook praktische handvatten voor de aanpak van het probleem. Bijvoorbeeld door het verbeteren van de werklocatie, maar ook aanscherpen van procedures en bewustwording creëren en trainen van het personeel. Er komen steeds meer ondertekenaars van OCS, zoals onlangs nog het Havenbedrijf Rotterdam. Dit ondersteunt als neutraal platform in de Rotterdamse haven het belang van het programma.

Meer bedrijven

De bedoeling is dat zoveel mogelijk bedrijven en organisaties in de gehele keten zich aansluiten bij de taskforce. De Taskforce Rotterdam heeft een kerngroep van deelnemers die bestaat uit Havenbedrijf Rotterdam N.V., PlasticsEurope Nederland, Ducor Petrochemicals BV, DCMR Milieudienst Rijnmond, Deltalinqs, LyondellBasell, Shin-Etsu; Rijkswaterstaat, Huntsman en Rotterdam Polymer Hub. De kerngroep heeft de eerste digitale bijeenkomsten gehad en werkt aan thema’s als bewustwording, handhaving, historische vervuiling en opruiming. In diverse werkgroepen zullen in de komende maanden actieplannen rondom deze onderwerpen worden gemaakt.

Klik hier voor meer informatie over het Operation Clean Sweep® programma.

MEER NIEUWS

Rubis Terminal verder als Tepsa Netherlands

16 juli 2024 – Rubis Terminal gaat verder onder de naam Tepsa Netherlands. De naamsverandering is onderdeel van de rebranding van het bedrijf. Het staat ...

Koole Terminals Group verder als Chane

26 juni 2024 - Koole Terminals Group gaat verder onder de naam Chane. Het bedrijf verzorgt de bulkopslag van vloeistoffen. De naamswijziging is een gevolg ...