fbpx

Rotterdamse haven krabbelt op na dip door corona

In de eerste zes maanden van 2021 bedroeg de overslag in de haven van Rotterdam 231,6 miljoen ton. Dat betekent een groei van 5,8% ten opzichte van het eerste half jaar van 2020. In het eerste halfjaar was er vooral meer aan- en afvoer van ijzererts, kolen en containers. Ondanks deze toename is het overslagvolume nog niet hersteld van de gevolgen van de coronacrisis.

De gevolgen van de coronacrisis waren duidelijk merkbaar in de haven van Rotterdam. Hoewel de haven volledig operationeel bleef, daalde de overslag met 9,1% ten opzichte van het eerdere jaar. Dit jaar lijkt de haven zich echter goed te herstellen. Er was vooral een toename te zien in de overslag van ijzererts, kolen, breakbulk (goederen die per stuk worden opgegeven en niet naar maat of gewicht) en containers. Vooral de opleving van de Duitse staalproductie leidde tot een grotere vraag naar ijzererts en schroot (+34,4%). Als gevolg daarvan steeg ook de vraag naar kolen bestemd voor hoogovens. Ook was er in deze periode veel meer vraag naar energiekolen voor stroomopwekking. Dat had te maken met de opleving van de economie en met de tegenvallende stroomproductie uit wind. In de overslag van gas en agribulk was een daling te zien.

Verstoringen en vertragingen

Niet eerder werden in een half jaar zoveel containers overgeslagen in Rotterdam. Gemeten in tonnen groeide de containeroverslag met 4,4 %. Wereldwijd waren er veel vertragingen en kampte de handel met hoge vrachttarieven. Dit is het gevolg van de toegenomen vraag naar consumentengoederen. Daarnaast waren er grote verstoringen in de logistieke processen, onder meer door de stremming in het Suezkanaal en de lockdown in de havens van Shenzhen. De afwikkeling van de containerstromen verliep echter in Rotterdam vrij goed.

Groei zet voort

De economie trekt aan, evenals de wereldhandel. Dat zijn positieve drijvende krachten achter verder herstel van het overslagvolume in de haven van Rotterdam. Het verdere verloop van de pandemie zal echter ook invloed hebben op de economie. Naar verwachting zal de groei van het overslagvolume in de haven echter aanhouden.

Bron: portofrotterdam.com

MEER NIEUWS

  • Molecuul waterstof

Informatieavond Waterstof en Veilig Wonen voor bewoners

2 maart 2023 – De Rotterdamse haven speelt een belangrijke rol in de import en export van waterstof, een rol die de komende jaren alleen ...

  • Air Liquide

Air Liquide bereidt zich voor op afvangen CO2

20 februari 2023 – Gedurende een grote turnaround, een stillegging van de productie om onderhoudswerkzaamheden uit te voeren, heeft Air Liquide voorbereidingen getroffen voor een ...