fbpx

Restwarmte AVR en Cabot naar stoomnetwerk Botlek

08-04-2022 – De restwarmte van AVR en Cabot wordt binnenkort via een bijzonder stoomnetwerk met andere bedrijven op het industrieterrein Botlek gedeeld. Met de subsidie van de provincie Zuid-Holland en de gemeente Rotterdam heeft NetVerder, onderdeel van Stedin Groep, de mogelijkheid om het stoomnetwerk verder te ontwikkelen. Met de restwarmte van AVR en Cabot wordt ruim 150 miljoen kuub aardgas bespaard. Dit staat ongeveer gelijk aan het jaarlijkse verbruik van 100.000 huishoudens. Het nieuwe netwerk is naar verwachting in 2024 klaar voor gebruik.

Sinds 2013 is het stoomnetwerk al in gebruik en door de subsidie kan deze nu worden uitgebreid. De Provincie Zuid-Holland stelt een subsidie van in totaal €2 miljoen beschikbaar en de gemeenten Rotterdam legt daar nog €700.000 bij. Netbeheerder NetVerder kan met dit bedrag van €2,7 miljoen gaan starten met de aanleg van het nieuwe netwerk.

Toekomstbestendig netwerk
Door het uitwisselen van restwarmte tussen industriële bedrijven hoeven bedrijven zelf minder of zelfs geen stoom op te wekken, waardoor er wordt op aardgas en jaarlijks grote hoeveelheden CO2 en stikstof wordt bespaard. Op de lange termijn is het zelfs mogelijk om andere stoombronnen en afnemers aan te sluiten op het grote stoomnetwerk, maar ook kan de overgebleven warmte worden gebruikt om huizen te verwarmen.

Aanjagers energietransitie
De ontwikkeling maakt het Botlek-gebied ook aantrekkelijker voor andere bedrijven die stroom nodig hebben in hun processen. Het netwerk zorgt onder andere voor economische versterking van de Rotterdamse haven én doet dienst als aanjager van de energietransitie. De komst van deze nieuwe elektrische infrastructuur draagt een steentje bij aan de versnelling van de transitie.

Bron: Provincie Zuid-Holland en AVR
Beeld: AVR

 

MEER NIEUWS

Koole Terminals Group verder als Chane

26 juni 2024 - Koole Terminals Group gaat verder onder de naam Chane. Het bedrijf verzorgt de bulkopslag van vloeistoffen. De naamswijziging is een gevolg ...

Bewoners krijgen inkijkje bij Kemira Botlek Rotterdam

14 juni 2024 - Een heleboel vragen, een goed gesprek, nieuwe indrukken en verwonderde gezichten. Dat was het resultaat van het bedrijfsbezoek aan Kemira Botlek ...