fbpx

Promovendus onderzoekt werkgelegenheid in Rotterdamse haven

Investeren in medewerkers is net zo belangrijk voor innovatie als inzetten op technologie. Dat blijkt uit een onderzoek dat promovendus Renée Rotmans van de Amsterdam Business School deed in de Rotterdamse haven. We leven in een tijd waarin innovatie hoog op de agenda staat, vanwege de corona pandemie, de energie transitie en technologische ontwikkeling. Investeringen in technologie lonen echter alleen als mensen leren hoe ze de nieuwe technologie moeten toepassen.

Investeer in mensen

Rotmans laat zien dat bedrijven te midden van maatschappelijke veranderingen positief resultaat kunnen bereiken voor zowel hun werknemers als hun bedrijfsprestaties door te investeren in technologie én mensen. Bijvoorbeeld door training en ontwikkeling maar ook door gezonde leefgewoonten te stimuleren. Dit vraagt om verandering in bedrijfsstructuren, -processen en -praktijken, waaronder veranderingen op het gebied van HR beleid. Uiteindelijk leiden investeringen in technologie alleen tot hogere innovatieresultaten en productiviteitswinst als mensen leren hoe ze de nieuwe technologie moeten toepassen.

Voorbereiding op de toekomst

De aandacht voor deze sociale kant van innovatie groeit, zag Rotmans. ‘Het behoudende DNA van de Rotterdamse havenregio verschuift langzaamaan richting bedrijven die investeren in het vernieuwen van de arbeidsorganisatie en nieuwe arbeidsrelaties. In het Rotterdamse havengebied ontstaat steeds meer verschuiving van baanzekerheid naar werkzekerheid.” Volgens Rotmans is het belangrijk dat werknemers een positieve en hernieuwde visie op de toekomst van werk krijgen: “De kwaliteit en veerkracht van de huidige en toekomstige beroepsbevolking is een cruciale factor voor economische groei en welvaart van de Rotterdamse havenregio. Banen zullen waarschijnlijk veranderen en verdwijnen maar er zullen ook nieuwe banen ontstaan. Mensen moeten daarop worden voorbereid. Investeer dus nu in de employability van mensen, zodat ze klaar zijn voor de toekomst.”

 

MEER NIEUWS

Euroliquids nieuwste lid Burengesprek Botlek Europoort

22 april 2024 - We stellen u graag voor aan het nieuwste lid van het Burengesprek Botlek Europoort: Euroliquids! Euroliquids is in 1989 door Kemira ...

Eerste boring Porthos is een feit

15 april 2024 - Op zaterdag 13 april was het zo ver, de eerste boring voor Porthos is een feit. Op de Maasvlakte is een ...