fbpx

Proefritten nieuwe goederenspoorverbinding Botlekbrug

Afgelopen weekend vonden enkele proefritten plaats op de nieuwe goederenspoorverbinding over de Botlekbrug. Het spoor is op dit moment nog niet in gebruik, dit zal nog enkele maanden duren. De komende tijd zullen nog meer testen worden uitgevoerd. Naar verwachting zal in de zomer van dit jaar de eerste officiële goederentrein over de brug rijden. De nieuwe spoorverbinding is van groot belang voor het treinvervoer van de Rotterdamse haven.

De proefritten op 6 en 7 maart waren onder meer nodig omdat de steile helling van de brug een beperking kan opleveren voor goederentreinen. Daarom hebben er in het afgelopen weekend testritten plaatsgevonden waar er met goederentrein van 1200 ton met 80 kilometer per uur over de brug werd gereden. De komende tijd worden nog meer testen uitgevoerd, zo zullen er ook goederentreinen van 2400 ton en treinen van 600 meter lang over het nieuwe spoor rijden. Tijdens de testen wordt gecontroleerd of de verschillende systemen van de spoorbrug en het deel voor auto’s goed samenwerken.

Meer capaciteit

De Botlekbrug is één van de grootste hefbruggen ter wereld met een lengte van 1,2 kilometer. De brug over de Oude Maas is in 2015 opnieuw gebouwd om meer capaciteit te kunnen verwerken. Hij is hoofdzakelijk in gebruik als alternatief voor de Botlektunnel, bijvoorbeeld door langzaam wegverkeer en vervoer van gevaarlijke stoffen. In 2017 werd aan een nieuw spoor over de Botlekbrug begonnen. De Botlekspoortunnel verving de brug tijdens de aanleg. De nieuwe gerealiseerde Botlekbrug is drie keer zo breed en 14 meter hoog, zes meter hoger dan de oude brug, en kan daarmee meer weg- en treinverkeer aan. De nieuwe brug heeft twee aparte hefdelen zodat schepen vanuit beide richtingen elkaar tegelijk kunnen passeren. Daardoor hoeft de brug minder vaak open voor passerende schepen: het aantal openingen daalt van vijftig naar twintig keer per dag. Goed nieuws voor de scheepvaart én voor het trein- en wegverkeer.  

Bron: Prorail

MEER NIEUWS

  • Oorzaak stankoverlast AVR

Oorzaak stankoverlast AVR

18 September 2023 – Het afvalverwerkingsbedrijf AVR heeft de afgelopen weken helaas veel klachten gehad met betrekking tot stankoverlast. AVR geeft aan dit zeer vervelend ...

  • Save the date fysieke bijeenkomst

Save the date Fysieke Bijeenkomst

31-8-08-2023 – Het is zo ver, op dinsdagavond 31 oktober opent Huntsman haar deuren voor de fysieke bijeenkomst van Burengesprek Botlek Europoort. Gedurende deze avond ...