fbpx

Porthos: innovatief CO2 project op de Noordzee

25 januari 2024 – Porthos staat voor Port of Rotterdam CO2 Transport Hub and Offshore Storage. Porthos houdt zich momenteel bezig met de ontwikkeling van een project wat CO2 van de industrie in de Rotterdamse haven transporteert en opslaat in lege gasvelden onder de Noordzee. Het doel van Porthos is om de CO2 uitstoot van het Rotterdamse havengebied aanzienlijk te verminderen.

Nederland heeft duidelijke klimaatdoelstellingen die betrekking hebben op het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. De afvang en opslag van CO2 is een manier om deze klimaatdoelstelling te realiseren.

Het werkt als volgt. De bedrijven, die onderdeel zijn van de industrie in de Rotterdamse haven, leveren hun CO2 aan een gezamenlijke leiding die door het gebied loopt. De CO2 van deze bedrijven wordt in een compressorstation op druk gebracht. Vervolgens gaat deze via een onderzeese pijpleiding naar een platform in de Noordzee. Vanuit hier wordt de CO2 in lege gasvelden gepompt. Deze gasvelden bevinden zich 3 kilometer onder de Noordzee. In 2024 wordt er gestart met de bouw van het project, naar verwachting is het systeem operationeel vanaf 2026.

Ook Air Liquide, lid van het Burengesprek en onderdeel van de industrie in de Rotterdamse haven, gaat de CO2 van zijn waterstoffabriek afvoeren via het project van Porthos. Dit project stelt Air Liquide in staat om waterstof met lagere hoeveelheden koolstofdioxide te leveren aan zijn lange termijn klanten.

Porthos en Air Liquide zijn beide aanwezig bij de bewonersbijeenkomst van 29 januari in Muziektheater de Ontmoeting in Rozenburg. Heeft u bradende vragen over dit project? Dan nodigen wij u van harte uit deel te nemen aan de bijeenkomst. De bedrijven staan u graag te woord en zullen uw vragen beantwoorden.

Meld u aan via de onderstaande link en kom langs!
https://forms.office.com/e/aKMzWssydu

Bron: Porthos
Bron: Air Liquide
Beeld: Porthos

 

MEER NIEUWS

Koole Terminals Group verder als Chane

26 juni 2024 - Koole Terminals Group gaat verder onder de naam Chane. Het bedrijf verzorgt de bulkopslag van vloeistoffen. De naamswijziging is een gevolg ...

Bewoners krijgen inkijkje bij Kemira Botlek Rotterdam

14 juni 2024 - Een heleboel vragen, een goed gesprek, nieuwe indrukken en verwonderde gezichten. Dat was het resultaat van het bedrijfsbezoek aan Kemira Botlek ...