fbpx

Overheid tevreden over ZZS-beleid van AVR

Bij het verbranden van afval komt niet alleen energie vrij, maar ook minder positieve bijproducten. Om mens en dier te beschermen gaat afvalverwerker AVR met deze zogenaamde Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) buitengewoon zorgvuldig om. In opdracht van de overheid maakte AVR het eigen ZZS-beleid inzichtelijk. Dit leverde een positief oordeel op van de overheid, een resultaat waar AVR trots op is.

Wat zijn ZZS?

De overheid heeft een groep stoffen die gevaarlijk zijn voor de gezondheid en het milieu aangemerkt als ZZS. Deze stoffen zijn bijvoorbeeld kankerverwekkend, kunnen ophopen in het milieu en/of zijn zeer moeilijk afbreekbaar. Het ZZS-beleid richt zich op het minimaliseren van ZZS in de leefomgeving. Ook huishoudelijk restafval, bedrijfsafval, apart ingezameld GFT en zwerfafval bevatten ZZS in lage concentraties, omdat deze in alledaagse producten verwerkt zijn.

ZZS verwerken

In veel afvalstromen die AVR verwerkt, zitten stoffen die vallen in de categorie Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS). AVR streeft ernaar om het afval op een zo milieuverantwoord mogelijke wijze te verwerken. Dat doen we door de ZZS door verbranding af te breken of af te vangen voor verdere verwerking.

Het onderzoek

In 2020 is bij AVR een uitgebreide inventarisatie uitgevoerd voor de vestigingen Duiven en Rozenburg in samenwerking met Royal Haskoning DHV. Bij de inventarisatie zijn de types ZZS vastgesteld op vier gebieden: in het inkomende afval, in de emissies (naar lucht en water), in de hulpstoffen en in de residu-stromen. Dit is gedaan voor de bio-energiecentrale (BEC), de thermische conversie-installatie (TCI), de Water Treatment-installatie (WT) en de afvalverbrandingsinstallaties (AVI) in Duiven en Rozenburg. Onderzocht zijn de types ZZS die vrij kunnen komen en de technieken waarmee we ZZS-emissies kunnen voorkomen en/of beperken.

 

MEER NIEUWS

Eerste boring Porthos is een feit

15 april 2024 - Op zaterdag 13 april was het zo ver, de eerste boring voor Porthos is een feit. Op de Maasvlakte is een ...

Vergunning voor ammoniaktank OCI Terminal Europoort

10 april 2024 - OCI Terminal Europoort heeft een vergunning gekregen voor de bouw van een nieuwe, grote ammoniaktank. Deze tank krijgt een opslagcapaciteit van ...