fbpx

Oorzaak stankoverlast AVR

18 September 2023 – Het afvalverwerkingsbedrijf AVR heeft de afgelopen weken helaas veel klachten gehad met betrekking tot stankoverlast. AVR geeft aan dit zeer vervelend te vinden en een mogelijke oorzaak te zien. Een mogelijke verklaring voor de grote hoeveelheid stankklachten is de lachgascilinderproblematiek. Lachgascilinders worden een steeds groter onderdeel van het afval bij AVR, en leiden tot explosies in de ketels. Hierdoor komen deze stil te liggen en stapelt afval zich op. In combinatie met het warme weer kan dit tot stankoverlast leiden. Er wordt momenteel gewerkt aan een oplossing. AVR spuit ontgeuringsmiddel op het opgeslagen afval en verplaatst afval balen van buiten naar binnen om stank te verminderen. AVR is actief op zoek naar een oplossing voor de overlast.

Wat zijn de oorzaken van de geurhinder? Speelt het warme weer hierbij een rol? AVR heeft, voor de tijd van het jaar, relatief veel afval op voorraad. Een deel van de oorzaak van deze grote hoeveelheid afval ligt bij de lachgascilinderproblematiek. Deze problematiek is sinds juli sterk toegenomen als gevolg van een intensivering van handhaving door politie. De cilinders vallen sinds dit jaar onder de Opiumwet. Het bezit en inleveren van de cilinders is illegaal. Deze zomer hebben de lachgascilinders, in de ketels van AVR, tot veel explosies geleid. Hierdoor komen ketels stil te liggen en stapelt afval zich op. Daarnaast speelt het warme weer een rol bij de stankoverlast. De geur van het afval wordt door het warme weer versterkt.

Toezicht door DCMR

AVR meldt dat er geen sprake is van verscherpt toezicht door de DCMR Milieudienst Rijnmond, die toezicht houden op een veilige, gezonde en duurzame leefomgeving in het Rijnmond gebied. Wel is de DCMR extra alert tijdens het warme weer van de afgelopen dagen en daarmee ook op de meldingen die daarop over stank binnenkomen. In goed overleg zijn AVR en DCMR gezamenlijk op zoek naar een oplossing voor de geurklachten en antwoorden op vragen over geurklachten van de inwoners van Rozenburg. Dit betekent dat DCMR inspecteurs vaker langs komen voor een inspectie bij AVR.

Om de bewoners van Rozenburg tijdens de warme dagen tegemoet te komen heeft AVR zaterdag 9 september samen met de Rozenburgse ijssalon een ijsje aangeboden.

Bron: AVR
Beeld: AVR

 

MEER NIEUWS

Bedrijfsbezoek Kemira Botlek Rotterdam 11 juni

2 mei 2024 - Op 11 juni 2024 (16:00-18:00 uur) staat er bij Kemira Botlek Rotterdam een bedrijfsbezoek gepland! Een unieke kans om een fabriek ...

Alles over waterstof en de energietransitie in de Botlek-Europoort: Expert Freddy Koetse (Air Products) aan het woord

25 april 2024 - Wellicht is het één van de meest besproken onderwerpen van de havenindustrie: waterstof. Met oog op de energietransitie is dit een ...