fbpx

Meer afvalscheiding dankzij nieuwe technieken bij AVR

Drie tot vier keer meer kunststof dat uit afval gescheiden wordt, dat is het resultaat van de nieuwe scheidingstechnieken waarvan  AVR gebruik maakt. Het afvalverwerkingsbedrijf kan nu meer plastic en drankenkartons uit het restafval halen dan de consument zelf kan doen door afvalscheiding. Daarnaast neem ook de kwaliteit van het afval toe.

AVR scheidt met 24/7 sorteerlijnen maar liefst 215 miljoen kilogram restafval per jaar. Dat staat gelijk aan het restafval van ongeveer 1 miljoen mensen. De installaties zijn uitgerust met de nieuwste en modernste technische snufjes. Ongeveer tien tot vijftien procent van het afval dat over de band gaat, bestaat uit plastics en drankenkartons. Dit plastic bestaat uit verschillende soorten: folies, 2D en 3D mixplastic. Het overgebleven restafval gaat verder via een band naar de afval- en energiecentrale waar het wordt omgezet in energie en grondstoffen.

Stofzuigers van gerecycled plastic

Marco van Velzen, procestechnoloog scheidingsinstallatie AVR Rozenburg, bewaakt de kwaliteit van het plastic dat de scheidingsinstallatie uit het huishoudelijk afval haalt. “Het is enorm interessant om te zien waar de recyclingwereld nu staat en hoe snel die zich ontwikkelt. De kwaliteit van gescheiden kunststoffen gaat hard vooruit en de vraag naar sommige types stijgt. Neem polypropyleen, dat onder meer wordt gebruikt in stofzuigers. Dat type kunststof is niet aan te slepen nu steeds meer bedrijven overstappen op gerecycled polypropyleen. Nascheiding is een groot succes. Dat zien we niet alleen bij AVR zelf, ook  gemeenten merken dat. We bedienen er steeds meer. De cijfers zijn keihard: als je mensen zelf afval laat scheiden, kom je in stedelijke gebieden aan de vier of vijf kilo kunststof per jaar per inwoner.  Met de installatie halen we vijftien tot twintig kilo.” Rustig achterover leunen terwijl de machines het werk doen, is er echter nog niet bij. Marco: “Er zijn nog wel wat verbeterpuntjes. Zo vliegt het vuil uit het plastic alle kanten op en schoonmaken gebeurt nog handmatig.”

 

MEER NIEUWS

  • Ducor schoonmaaktactie

Ducor initiatiefnemer conferentie tegen plastic korrels in de haven

Nadat Ducor Petrochemicals vorig jaar werd gewezen op aanwezigheid van pellets (plastic korrels) in de omgeving van een productielocatie, heeft het bedrijf de kritiek ter harte genomen en heeft een actieplan opgesteld. Vorige week organiseerde het bedrijf samen met Het Havenbedrijf Rotterdam en PlasticsEurope een digitale rondetafelconferentie over het probleem van pellets in het water en op de oevers van het havengebied.

  • Hull

Derde ontgassingsproef in Rotterdamse haven

Deze week vond een ontgassingsproef plaats in de Rotterdamse Haven. Het is de derde in een serie proeven met verschillende ontgasinstallaties aan de wal. De proeven zijn onderdeel van een zoektocht naar alternatieven voor varend ontgassen van tankschepen.