fbpx

Koole doet mee aan studie naar invoer waterstof

Koole Terminals heeft een overeenkomst getekend met Chiyoda Corporation, Havenbedrijf Rotterdam en Mitsubishi Corporation voor een gezamenlijk onderzoek naar de haalbaarheid van een commerciële import van waterstof uit overzeese bronnen. Het is de bedoeling van de waterstof wordt opgeslagen in Koole’s terminals in de Rotterdamse haven met behulp van Chiyoda’s bewezen waterstofopslag- en transporttechnologie SPERA Hydrogen™.

Noordwest-Europa zal op grote schaal waterstof moeten importeren om CO2-uitstootneutraal te worden. Havenbedrijf Rotterdam kijkt daarom naar manieren om nieuwe waterstofketens op te zetten uit landen waar waterstof kosteneffectief geproduceerd en geleverd kan worden. Verschillende bedrijven in Rotterdam, waaronder Koole Terminals, zijn zeer geïnteresseerd in deze zich snel ontwikkelende nieuwe business. Zij maken plannen om hun bestaande faciliteiten te innoveren of nieuwe te bouwen.

Waterstoftransport over lange afstand

In 2020 werd met succes het demonstratieproject van het langeafstandstransport (5000 km) en de opslag van waterstof voltooid met behulp van Chiyoda Corporation’s SPERA Hydrogen-technologie. Het project toonde aan dat de techniek gereed is voor commercieel gebruik. Nu voeren Havenbedrijf Rotterdam, Koole Terminals, Chiyoda Corporation en Mitsubishi Corporation een gezamenlijk onderzoek uit naar de grootschalige import van waterstof.

Innovatie terminals

Koole Terminals onderzoekt hoe de terminalfaciliteiten geïnnoveerd kunnen worden en hoe de ontwikkeling van verder transport naar eindgebruikers ondersteund kan worden. Chiyoda Corporation zal de technologieleverancier voor het project zijn en Mitsubishi Corporation zal de commerciële ontwikkeling van het project leiden. De haalbaarheidsstudie zal naar verwachting een jaar duren.

MEER NIEUWS

Climax Molybdenum bouwt nieuwe installatie voor 75% verdere verlaging van uitstoot zwaveldioxide

9 april 2024 - Climax Molybdenum produceert al 60 jaar molybdeenproducten in de Botlek. Molybdeen is een metaal dat lijkt op vele andere metaalsoorten, maar ...

Nobian: alles over zout

28 februari 2024 - Zout is onmisbaar. Nobian, lid van het Burengesprek is expert op het gebied van zout. We delen graag een aantal interessante ...