fbpx

Kijkje achter de schermen bij Alco Energy

19 december 2023 – Op donderdag 30 november was het zo ver, het bedrijfsbezoek bij Alco Energy Rotterdam. Dit bezoek werd georganiseerd voor iedereen die geïnteresseerd is in deze industrie en een chemiebedrijf van groot formaat. Daarnaast was het doel om de dialoog tussen inwoners van het Botlek Europoort gebied en Alco Energy te starten. Als Burengesprek willen we namelijk niet alleen informeren maar ook verbinden. Wij zien dit soort bedrijfsbezoeken als de uitgelezen kans om het verhaal van de verschillende bedrijven in het gebied te vertellen aan omwonenden. Er is ruimte voor kritiek, vragen en een stevig gesprek. Daarnaast is het enorm leerzaam en levert het verrassende inzichten op. De aanwezigen inwoners waren met name geïnteresseerd in de rol die bio-ethanol speelt bij het verlagen van emissie, de kenmerken van de maïs die bij Alco Energy op gigantische schaal wordt verwerkt en het algemene logistieke proces op de plant van het bedrijf.

Onder leiding van Robine Koning en Eric Kok startte het bedrijfsbezoek met een informatieve presentatie over Alco Energy als bedrijf, de werkzaamheden, de impact op de omgeving en het milieu en hun focus op duurzaamheid. Het bedrijf is de grootste bio-ethanolinstallatie in Europa en produceert jaarlijks meer dan 650 miljoen liter bio-ethanol, 450 duizend ton eiwitrijk veevoeder en 300 duizend ton groene CO2. Er werden enthousiast vragen gesteld en inspirerende feiten gedeeld. Naar aanleiding van een gesprek over de grondstof maïs, ontstond de vraag of de maïs die bij Alco Energy wordt verwerkt tot bio-ethanol, CO2 en veevoer, eetbaar is? De maïs die wordt gebruikt in het productieproces van Alco Energy bleek voor de mens niet eetbaar. Daarnaast begon Robine over de overname van de Abengoa fabriek in 2016. Zij toonde aan dat sinds de overname het aantal stankklachten drastisch was afgenomen. Er ontstond een dialoog over het ontstaan van klachten en de verwerking van een binnengekomen klacht. Alco Energy neemt deze uiterst serieus en zorgt, in overleg met DCMR, voor een passende oplossing. Het onderwerp duurzaamheid zat in de gehele presentatie verwerkt, zo zorgt Alco Energy dat energie en warmte die tijdens het productieproces vrijkomen worden hergebruikt.

Na deze boeiende presentatie was het tijd om de plant te betreden. Gekleed in veiligheidskleding, en onder leiding van Eric Kok, startte de rondleiding over de plant. De enorme omvang van het logistieke proces en de grootte van de raffinaderij werden al snel duidelijk, een zeer indrukwekkend terrein. De plant bestaat uit verschillende installaties die samen het productieproces van Alco Energy vormen. Op het terrein staan opslagsilo’s vol met maïs, gigantische droogmolens die de mais drogen voordat deze verwerkt wordt en verschillende machines en apparatuur die de maïs vormen tot bio-ethanol, maïsolie en CO2 (fermentatie, destillatie, dehydratatie).

Ook tijdens de rondleiding was uitgebreid ruimte voor vragen van de deelnemers. Zo stelde een inwoner uit Rozenburg de vraag: “hoe het komt dat het op de plant ruikt naar een bierbrouwerij?”. Dit komt doordat het productieproces bij Alco Energy in veel aspecten lijkt op dat van het brouwen van bier. Deze typische geur is op bepaalde delen van de plant te ruiken en is afkomstig van het productieproces bij Alco Energy.

Ook interesse gekregen in deelname aan een bedrijfsbezoek? We werken op dit moment aan de planning voor 2024. Via de kanalen van het Burengesprek Botlek Europoort houden we je op de hoogte.

MEER NIEUWS

Euroliquids nieuwste lid Burengesprek Botlek Europoort

22 april 2024 - We stellen u graag voor aan het nieuwste lid van het Burengesprek Botlek Europoort: Euroliquids! Euroliquids is in 1989 door Kemira ...

Eerste boring Porthos is een feit

15 april 2024 - Op zaterdag 13 april was het zo ver, de eerste boring voor Porthos is een feit. Op de Maasvlakte is een ...