fbpx

In gesprek met Rozenburgers tijdens Veiligheidsdag

30 augustus 2024 – Afgelopen zaterdag, 24 augustus, stond het Burengesprek op de jaarlijkse Veiligheidsdag in Rozenburg. De Rozenburgers wisten het event goed te vinden en gingen direct met ons in gesprek. Het unieke Burengesprek memoryspel, wat de bezoekers meer leerde over het chemische industrie gebied, werd door jong en oud gespeeld en bracht het gesprek op gang. Er werd gesproken over waterstof, een van de voorbijgangers vroeg zich af hoe dit veilig wordt opgeslagen en vervoerd. Om antwoord te geven op dit soort vragen waren deelnemende bedrijven Air Liquide, Climax Molybdenum en LyondellBasell ook aanwezig bij de Burengesprek stand.

Wijkmanager Wilbert Borgonjen kijkt terug op een geslaagde Veiligheidsdag waar hij de aanwezigheid van het Burengesprek zeer waardeert: “Veiligheid houdt immers niet op aan de dorpsgrens en het is goed daar met elkaar oog voor te hebben”.

Op de markt aan het Raadhuisplein waren diverse veiligheidsdiensten aanwezig waaronder politie, brandweer en stadsbeheer. Maar ook Opzoomer Mee, de Reddingsbrigade, de Anti-troepgroep en uiteraard Burengesprek Botlek Europoort waren van de partij.

De politie en brandweer gaven demonstraties, van reddingsacties tot het blussen van een autobrand. Dit trok veel bekijks van het publiek. Kinderen maakten foto’s op stoere politiemotors en stonden in de rij voor het blussen van een nepbrand. Ouders gingen met elkaar in gesprek onder het genot van een hapje en een drankje. De sfeer zat er goed in.

Ruimte voor een gesprek

Naast toffe demonstraties, stond de dag ook in het teken van een goed gesprek. En omdat het Burengesprek er is om de dialoog te faciliteren, was het voor ons een perfecte dag om de bewoners op te zoeken en hun vragen door experts van Air Liquide, Climax Molybdenum en LyondellBasell te laten beantwoorden. De bedrijven kunnen invloed hebben op het veilig wonen en werken in de Botlek Europoort, daarom nog belangrijker om direct in contact te treden met de bewoners. Zij gingen zaterdag in op alle vragen die werden gesteld en gaven uitgebreid antwoord. Samen met de Rozenburgers voerden zij gesprekken over de opslag van waterstof, ammoniak en ruwe olie. Hoe slaan de bedrijven deze stoffen bijvoorbeeld veilig op? En hoe verloopt de controle op de veiligheid eigenlijk?

“Burengesprek Botlek Europoort presenteerde zich hier als onafhankelijk platform waar burgers en industrie uit de havengebieden elkaar als buren kunnen ontmoeten en waar gesproken kan worden over alles wat met industriële veiligheid te maken heeft. Alleen daarom al is de aanwezigheid van Burengesprek Botlek Europoort op onze Rozenburgse Veiligheidsdag belangrijk, zodat inwoners en omliggende industrie elkaar als goede buren weten te vinden” aldus Rob Oosterlee, Voorzitter van het Burengesprek.

Door middel van een enquête en vragenkaartjes haalden we de vragen van de Rozenburgers op. Wat speelt er? Waarover zijn Rozenburgers tevreden en waarover niet? Hoe komen ze het liefst met ons in contact? En zijn zij tevreden over het wonen en werken in Rozenburg? Voor ons zeer waardevolle input. Hiermee kunnen wij de dialoog nog beter op gang brengen en een aangename, veilige, manier van wonen en werken in het gebied waarborgen.

Door het unieke Burengesprek memoryspel werden er vragen gesteld over het Porthos project. Wat is dit eigenlijk? En waar wordt de afgevangen CO2 opgeslagen? Verder werd door het spel duidelijk dat DCMR de partij is om te contacteren bij klachten over lawaai en stank en Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond zich richt op rampen, crises en andere situaties met een hoog veiligheidsrisico. Goed dat de Rozenburgers hiervan op de hoogte zijn.

Het Burengesprek bedankt Air Liquide, Climax Molybdenum en LyondellBasell voor hun aanwezigheid en inzet. De Veiligheidsdag was een waardevol succes. Zien we u volgend jaar weer?

Beeld: Burengesprek

MEER NIEUWS

Grote stroomstoring in het Rijnmondgebied

3 september 2024 – Grote stroomstoring in het Rijnmondgebied ***Update: de stroomstoring is opgelost.*** In het westelijke deel van het Rijnmondgebied is sinds vanochtend de ...

In gesprek met Rozenburgers tijdens Veiligheidsdag

30 augustus 2024 – Afgelopen zaterdag, 24 augustus, stond het Burengesprek op de jaarlijkse Veiligheidsdag in Rozenburg. De Rozenburgers wisten het event goed te vinden en ...