fbpx

Het jaar van Burengesprek Botlek Europoort

31-12-2021 Nu 2022 om de hoek staat, is het een mooi moment om terug te kijken op het afgelopen jaar. Ook in de Botlek Europoort waren de nodige hoogtepunten. Een jaar waarin ook de Rotterdamse haven kampte met de gevolgen van Covid19, er heel veel innovaties op het gebied van duurzaamheid plaatsvonden en de haven meerdere malen schitterde als onwaarschijnlijk natuurgebied. Hieronder een aantal memorabele momenten uit 2021:

Januari

Air Products en Air Liquide hebben zich ingeschreven voor overheidssubsidie voor Porthos, het project voor CO2-afvang en opslag in lege gasvelden onder de Noordzee. Dit is één van de voordeligste manieren om op korte termijn de klimaatdoelen te behalen. Lees het hele artikel hier.

Februari

Het is zo koud in Nederland dat bij Kemira een aantal brandmelders foutief afgaan door de strenge vorst. Lees hier het hele artikel.

Maart

De eerste webinar van Burengesprek Botlek Europoort is een feit. Als gevolg van de lockdown is een fysieke bijeenkomst niet mogelijk en dus organiseert Burengesprek een online bijeenkomst die live bij te wonen is. Lees er hier meer over.

April

De medewerkers van Huntsman verwelkomen koningin Máxima. Ze bezoekt het bedrijf vanwege het succesvolle pilotproject operatie Fastlane, een Covid19 teststraat op de plant. Lees hier het volledige artikel.

Mei

Bij Vopak wordt het eerste met methanol aangedreven schip door een commercieel bunkerschip voorzien van brandstof. Een wereldwijde primeur omdat methanol tot voor kort niet door een bunkerschip kon worden afgeleverd aan een zeeschip. Lees hier het hele artikel.

Juni

Afvalverwerker AVR sluit een overeenkomst met The Ocean Cleanup, een non-profit organisatie die technologie ontwikkelt om plastic uit de oceanen te vissen. AVR stelt een locatie beschikbaar waar het opgeviste plastic kan worden opgevangen en geanalyseerd wordt. Lees hier het hele artikel.

Juli

De haven blijkt een kraamkamer voor de platte oester, waarvan gedacht was dat deze was uitgestorven. Natuurorganisatie ARK hangt oestertassen op. Later in het jaar blijkt dit succesvol.

Augustus

Chemiebedrijf Lanxess neemt Emerald Kalama over voor ruim een miljard dollar. Ook de fabriekslocatie in Rotterdam is onderdeel van de overname. Lanxess wordt daarmee één van de grootste leveranciers van smaak- en geurstoffen. Lees hier het volledige artikel.

September

De Taskforce Clean Sweep Rotterdam houdt een grote schoonmaakactie in het kader van World Cleanup Day 2021. De oevers van de Londonhaven werden schoongemaakt en grotendeels ontdaan van grof afval en plastic korrels. Aan de Taskforce nemen onder meer Ducor en DCMR deel. Lees hier het volledige artikel.

Oktober

LyondellBasell rondt het Circular Steam Project op de Maasvlakte af. Dit brengt de CO2-uitstoot en het energieverbruik van het bedrijf fors omlaag. Lees hier meer.

November

De eerste goederentrein rijdt over het spiksplinternieuwe Theemswegtracé, een vier kilometer lang traject dat goederentransport tussen de haven en het achterland optimaliseert. Burengesprek verwelkomt een nieuwe deelnemer: Climax Molybdenum. Je leest hier alles over dit bedrijf, dat het veelgebruikte molybdeenerts verwerkt. In het nieuwe jaar verwelkomen we nog een nieuwe deelnemer: Alco Energy. Hierover binnenkort meer op de website!

December

DCMR viert het vijftigjarige bestaan en Burengesprek Botlek Europoort verwelkomt een nieuwe voorzitter: Peter van Gerwen. Een interview met Peter lees je hier.

Burengesprek Botlek Europoort wenst alle omwonenden en betrokkenen van de Botlek Europoort een hele fijne jaarwisseling. Hopelijk kunnen we volgend jaar rekenen op veel mooie initiatieven, zinvolle dialogen en leerzame bijeenkomsten.

MEER NIEUWS

Nobian onderdeel van VN-campagne ‘Vision 2045’

30 mei 2024 - Nobian, mede gevestigd in het Botlek Europoort gebied, maakt deel uit van de VN-campagne 'Vision 2045'. Deze campagne viert het 100-jarig ...

Partijen bereiken overeenstemming over uitbreiding Botlek Stoomnetwerk

14 mei 2024 - Eind april is er overeenstemming bereikt over de uitbreiding van het Botlek Stoomnetwerk. AVR en Cabot produceren veel stoom met hun ...