fbpx

HES International, Gasunie en Vopak ontwikkelen importterminal voor groene ammoniak als waterstofdrager

22-04-2022 – HES International, Gasunie en Vopak ontwikkelen een importterminal voor de opslag van groene ammoniak op de Maasvlakte. Met deze samenwerking spelen zij in op de wereldwijd groeiende behoefte aan de import en opslag van groene energie. Nog dit kwartaal begint het werk aan het basisontwerp van de importterminal. Het streven is dat de terminal op de Maasvlakte, die de naam ACE Terminal zal gaan krijgen, vanaf 2026 operationeel zal zijn.

Groene waterstof wordt gezien als een essentieel onderdeel van de toekomstige duurzame energiemix. De vraag ernaar groeit vanuit de energiesector, de transportsector en de petrochemische industrie in zowel Nederland als Duitsland. Een importterminal voor groene ammoniak levert een zeer belangrijke bijdrage aan de import van waterstof, een essentiële schakel in de waterstofketen naast waterstofproductie, -transport en -opslag. Een betrouwbare logistieke keten is belangrijk voor de marktontwikkeling van groene waterstof én voor het realiseren van de klimaatdoelstellingen van 2030 en 2050.

Eenvoudiger en veiliger
Waterstof kan na verbinding met stikstof in de vorm van ammoniak eenvoudiger en veilig in grotere hoeveelheden worden getransporteerd, opgeslagen en weer worden omgezet naar groene waterstof. Daarnaast kan deze groene ammoniak ingezet worden voor klimaat neutrale scheepsbrandstof en als basisstof werken voor de productie van kunstmest. De groene waterstof kan in de toekomst ook worden gebruikt als vervanger van aardgas in de staal- en chemie-industrie. Europa ziet in groene waterstof een belangrijke manier om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Besluit volgt
Momenteel heeft Vopak wereldwijd zes terminals waar ammoniak veilig kan worden opgeslagen. HES heeft een strategische ligging door een locatie met directe toegang vanaf zee en kadecapaciteit en Gasunie is het staatsbedrijf dat infrastructuur voor onder andere gas in Nederland beheert en dat op de Maasvlakte naast HES al pijpleidinginfrastructuur heeft. Het uiteindelijke investeringsbesluit moet nog worden genomen.

Bron: Persbericht HES
Beeld: HES

 

MEER NIEUWS

Bedrijfsbezoek Kemira Botlek Rotterdam 11 juni

2 mei 2024 - Op 11 juni 2024 (16:00-18:00 uur) staat er bij Kemira Botlek Rotterdam een bedrijfsbezoek gepland! Een unieke kans om een fabriek ...

Alles over waterstof en de energietransitie in de Botlek-Europoort: Expert Freddy Koetse (Air Products) aan het woord

25 april 2024 - Wellicht is het één van de meest besproken onderwerpen van de havenindustrie: waterstof. Met oog op de energietransitie is dit een ...