fbpx

Europees onderzoek wijst uit dat Rotterdamse lucht relatief schoon is

Rotterdam wordt vaak gezien als een van de meest vervuilde steden in Nederland als het gaat om luchtkwaliteit, mede door de aanwezigheid van industriegebied Botlek Europoort. Op Europees niveau blijkt Rotterdam echter niet zo slecht te scoren. Vergeleken met andere Europese steden is de lucht in Rotterdam redelijk schoon. Dat blijkt uit cijfers van het Europees Milieuagentschap (EEA). Het agentschap heeft ruim 300 Europese steden met elkaar vergeleken. Rotterdam staat op 123 en dat valt daarmee net binnen de marge van wat het agentschap als ‘goed’ beoordeelt. Groningen is de best scorende Nederlandse stad op de 32ste plaats. Amsterdam komt niet verder dan plek 182.
Volgens het EEA gaat het steeds beter met de Europese luchtkwaliteit. Het EEA gebruikt de gegevens van meetstations die in de Europese steden hangen en onderzoekt de hoeveelheid fijnstof en stikstofdioxide. In enkele steden in Italië en Polen kun je je mondkapje maar beter opzetten, zij staan onderaan de lijst. In Umeå in Zweden adem je de schoonste lucht in.

Voor iedereen zichtbaar
De meetnetten in Nederland werken samen en presenteren al hun informatie, real-time, op internet op www.luchtmeetnet.nl . Daar is voor iedereen zichtbaar welke stoffen er in de lucht zitten. Het rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu  (RIVM) stuurt die gegevens weer door naar EEA. Zo draaien ook de lokale metingen mee in de Europese onderzoeken en rapportages.

MEER NIEUWS

Eerste boring Porthos is een feit

15 april 2024 - Op zaterdag 13 april was het zo ver, de eerste boring voor Porthos is een feit. Op de Maasvlakte is een ...

Vergunning voor ammoniaktank OCI Terminal Europoort

10 april 2024 - OCI Terminal Europoort heeft een vergunning gekregen voor de bouw van een nieuwe, grote ammoniaktank. Deze tank krijgt een opslagcapaciteit van ...