fbpx

Eerste fysieke bijeenkomst Burengesprek Botlek Europoort was een succes

03-06-2022 – Op dinsdag 31 mei 2022 vond de eerste fysieke bijeenkomst van Burengesprek Botlek Europoort plaats. Een avond waarop inwoners, bedrijven en overheden in en rondom de Botlek Europoort met elkaar in gesprek zijn gegaan. Het doel van deze avond was het voeren van een constructief gesprek, een gesprek tussen buren. En dat is gelukt.

Samen wonen en werken in de Botlek Europoort, dat was het thema van de bijeenkomst. Hoe is het voor bewoners om zo dicht bij de industrie te wonen? En hoe zorgen bedrijven voor een goede relatie met de bewoner?

Het Programma

Midden in het hart van het botlekgebied was Muziektheater de Ontmoeting het decor voor de bijeenkomst. In de voormalige kerk van Rozenburg kwamen verschillende bedrijven uit het industriegebied langs om te vertellen over hun werkzaamheden, maar ook over verduurzaming en hun plannen voor de toekomst. Alco Energy was aanwezig en deelde meer informatie over het verbranden van geur om stankoverlast tegen te gaan, maar ook hun ambitie om in 2030 CO2 neutraal te opereren.

Anton Stolk van Plaagdierbeheersing Europoort vertelde de bezoekers meer over de flora en fauna in het gebied én de bijzondere manier van de  bestrijding van plaagdieren, zoals meeuwen en ratten, gericht op schadebestrijding en het weren van plaagdieren. Ook waren Axel Pel van DCMR en Sybren Hoekstra van Vopak aanwezig om te praten over het belang van het melden van klachten, geluidsoverlast en de verduurzaming van de industrie. Na iedere spreker was er voldoende ruimte vragen. Rotterdamse presentator Gino van Weenen praatte de avond met enthousiasme aan elkaar en de dialoog tussen de bewoners en bedrijven werd verder doorgevoerd op het podium door interviews onder leiding van Ruud Bijl. Stadsdichter Marco Martens vatte de avond samen in treffende woorden, samengevat in een gedicht.

Ruimte voor dialoog

De dialoog was het kernwoord van de avond. Gedurende de avond vonden interviews en presentaties plaats, waarna bewoners de tijd kregen om al hun vragen aan de sprekers te stellen. Ook na afloop was er de ruimte om met elkaar in gesprek te gaan in een informele setting. Het resultaat was een succesvolle eerste fysieke bijeenkomst, met tientallen bezoekers. Een avond met veel vragen, interessante gesprekken en mooie kennismakingen. De dialoog is tot stand gekomen en die zullen wij in stand houden!

 

 

MEER NIEUWS

Vergunning voor ammoniaktank OCI Terminal Europoort

10 april 2024 - OCI Terminal Europoort heeft een vergunning gekregen voor de bouw van een nieuwe, grote ammoniaktank. Deze tank krijgt een opslagcapaciteit van ...

Climax Molybdenum bouwt nieuwe installatie voor 75% verdere verlaging van uitstoot zwaveldioxide

9 april 2024 - Climax Molybdenum produceert al 60 jaar molybdeenproducten in de Botlek. Molybdeen is een metaal dat lijkt op vele andere metaalsoorten, maar ...