fbpx

Ducor neemt volgende stap in aanpak verlies van granulaatkorrels

30 maart 2023 – Op het terrein van Ducor Petrochemicals is vorige week een Truck Blow Off Station, TBOS-installatie, in gebruik genomen. Dit systeem zorgt ervoor dat er geen losse plastic korrels (granulaat) meer van het terrein van Ducor op de openbare weg of in de havens terecht komen. Met de nieuwe installatie zet Ducor een volgende stap in de aanpak tegen milieuvervuiling.

De producent maakt zogenaamde polypropyleenkorrels, ook wel PP-korrels genoemd. Deze korrels worden gebruikt als grondstof voor bijvoorbeeld verpakkingsmaterialen en in de medische industrie. Omdat de korrels licht van gewicht zijn, komt het wel eens voor dat deze korrels tijdens het vervoer wegwaaien en in de omgeving terechtkomen. Door de jaren heen zijn er al meerdere maatregelen ingevoerd om korrelverlies te beperken, maar 100% voorkomen was tot nu toe nog onmogelijk.

Schoonblazen
De nieuwe TBOS-installatie maakt een einde aan het verlies van de korrels via transport. Het systeem blaast de vrachtwagens voor vertrek volledig schoon en de korrels die vrijkomen bij dit proces, worden op het terrein van Ducor opgeruimd. Ook Managing director Ann Geens is enthousiast over de ontwikkeling: “We zijn echt blij met deze installatie. Hiermee is de laatste grote hobbel genomen om het verlies van plastic korrels in de omgeving te voorkomen. We hebben in het verleden terechte kritiek gehad omdat er te veel korrels op ons terrein en in onze omgeving lagen. Die kritiek hebben we ter harte genomen.”

Taskforce
Ducor heeft een handtekening gezet onder Operation Clean Sweep Pledge, een wereldwijde belofte van de industrie om het verlies van vervuilende korrels te voorkomen. Daarnaast is Ducor één van de drijvende krachten achter de Taskforce Clean Sweep Rotterdam. Producenten van kunststof, vervoerders, het Havenbedrijf Rotterdam en ondernemersvereniging Deltalinqs werken samen om de vervuiling door plastic korrels in de haven tegen te gaan. De Taskforce heeft als doel om zoveel mogelijk bedrijven in de keten aan zich te binden, om zo nog beter te helpen bij het beschermen van het milieu.

Bron: Ducor Petrochemicals
Beeld: Ducor Petrochemicals

MEER NIEUWS

Nobian onderdeel van VN-campagne ‘Vision 2045’

30 mei 2024 - Nobian, mede gevestigd in het Botlek Europoort gebied, maakt deel uit van de VN-campagne 'Vision 2045'. Deze campagne viert het 100-jarig ...

Partijen bereiken overeenstemming over uitbreiding Botlek Stoomnetwerk

14 mei 2024 - Eind april is er overeenstemming bereikt over de uitbreiding van het Botlek Stoomnetwerk. AVR en Cabot produceren veel stoom met hun ...