fbpx

Ducor initiatiefnemer conferentie tegen plastic korrels in de haven

Nadat Ducor Petrochemicals vorig jaar werd gewezen op aanwezigheid van pellets (plastic korrels) in de omgeving van een productielocatie, nam het bedrijf de kritiek ter harte en stelde een actieplan op. Vorige week organiseerde Ducor samen met het Havenbedrijf Rotterdam en PlasticsEurope een digitale rondetafelconferentie over het probleem van pellets in het water en op de oevers van het havengebied. Het doel van de conferentie is het vergroten van bewustwording van de problematiek, inventariseren van betrokken partijen en het komen tot meer samenwerking om aan oplossingen te werken. Aan de conferentie namen vertegenwoordigers deel van een groot aantal bedrijven, overheden en NGO’s.

De haven van Rotterdam heeft te maken met vervuiling van plastic pellets die verspreid liggen op oevers en in het water. De pellets worden door diverse bedrijven geproduceerd en door anderen gebruikt als grondstof voor het maken van allerlei plastic producten. De milieuorganisatie Plastic Soup Foundation heeft eerder dit jaar Ducor Petrochemicals (Ducor) gewezen op de aanwezigheid van pellets in de omgeving van haar productielocatie. Ducor heeft de kritiek ter harte genomen, direct een actieplan opgezet en heeft al enkele succesvolle maatregelen genomen om verlies van pellets te voorkomen. Bij het opruimen van oevers en in het water zijn ook soorten pellets aangetroffen die niet alleen door Ducor worden geproduceerd, wat de vervuiling een ingewikkeld probleem maakt. Er zijn namelijk vele veroorzakers, zowel in het Rotterdamse havengebied als daarbuiten.

Aanzet voor aanpak

Ducor, het Havenbedrijf Rotterdam en PlasticsEurope hebben  samen het initiatief genomen om te onderzoeken of het probleem van de plastic pellets breed kan worden aangepakt. Als eerste aanzet daartoe werd de digitale conferentie op 29 september gehouden. De initiators van de bijeenkomst hopen dat heen eerste aanzet kan worden gedaan om de problematiek aan te pakken en vervuiling in de toekomst te voorkomen.

 

MEER NIEUWS

Vergunning voor ammoniaktank OCI Terminal Europoort

10 april 2024 - OCI Terminal Europoort heeft een vergunning gekregen voor de bouw van een nieuwe, grote ammoniaktank. Deze tank krijgt een opslagcapaciteit van ...

Climax Molybdenum bouwt nieuwe installatie voor 75% verdere verlaging van uitstoot zwaveldioxide

9 april 2024 - Climax Molybdenum produceert al 60 jaar molybdeenproducten in de Botlek. Molybdeen is een metaal dat lijkt op vele andere metaalsoorten, maar ...