fbpx

DCMR onderzoekt energiebesparing bij tankopslagbedrijven

Met het isoleren van verwarmde tanks bij tankopslagbedrijven valt veel energie te besparen. Ook het verwarmen van de tanks kan beter. Dat blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van DCMR Milieudienst Rijnmond.

Onderzoek
Het onderzoek, uitgevoerd door Postfossil BV, wijst uit dat tankisolatie bijdraagt aan het besparen van energie en de uitstoot van CO2 doet verminderen. Veel tanks met daarin vloeistoffen zoals stookolie of palmolie moeten worden verwarmd. Dit om te voorkomen dat het product hard of slecht van kwaliteit wordt. In Nederland zijn lang niet alle tanks geïsoleerd, er valt dus nog veel te winnen. Isolatie van de tankwand is daarbij niet altijd voldoende. Via een tankdak gaat namelijk ook veel warmte verloren. Eén verwarmde tank zonder dakisolatie gebruikt evenveel energie als driehonderd huishoudens per jaar voor verwarming. Dakisolatie vermindert dit energieverbruik met de helft.

Energiebesparende maatregelen
In Nederland heeft een groot aantal bedrijven de wettelijke plicht energiebesparende maatregelen te nemen, die binnen vijf jaar terugverdiend kunnen worden. DCMR voert hierop controles uit. Bedrijven met tankopslag zijn meestal bedrijven die vallen onder de emissiehandel (ETS). Voor deze bedrijven geldt deze verplichting niet. Als een bedrijf met tankopslag geen ETS-bedrijf is dan controleert DCMR of ze maatregelen nemen. Dit is maatwerk, aangezien elke situatie uniek is. Zo valt tankisolatie niet altijd terug te verdienen binnen vijf jaar.

Warmwatervoorziening
Uit het onderzoek blijkt ook dat energie bespaard kan worden als de tanks met warm water worden verwarmd in plaats van stoom. Daar is vooral veel winst mee te boeken als die warmte met behulp van een warmtepomp wordt opgewerkt, van restwarmte van bedrijven komt of uit geothermie (thermische energie uit het binnenste van de aarde).  Net als bij het verwarmen van huizen sparen die manieren van verwarmen veel energie uit. DCMR rekent nu uit wat dit aan CO2-besparing zou kunnen opleveren.

MEER NIEUWS

  • Aftellen naar het afzinken van tunneldelen Maasdeltatunnel

Aftellen naar het afzinken van tunneldelen Maasdeltatunnel

24 oktober 2022 – Het heeft een tijd geduurd, maar het aftellen is begonnen. Op 31 maart en 15 april 2023 staat het afzinken van ...

  • Spoken word video

Ingrediënten voor een goed gesprek – Marco Martens | Burengesprek Botlek Europoort

11-10-2022 - Afgelopen mei vond onze eerste fysieke bijeenkomst plaats in Rozenburg. Een avond vol goede gesprekken en discussies. Ook aanwezig op deze avond: woordkunstenaar ...