fbpx

DCMR doet onderzoek naar ruimere inzet van drones

Inspectie per drone, het is voor DCMR niet nieuw. De organisatie voert nu al inspectievluchten met drones uit bij bedrijven. Uit een proef blijkt dat deze manier van werken ook bij meer complexe terreinen voordeel oplevert. Daarom onderzoekt DCMR nu of drones ook kunnen worden ingezet bij complexe omgevingen zoals op- en overslagbedrijven (tankterminals) bijvoorbeeld, liefst samen met de betreffende bedrijven.

DCMR-projectleider Gerritjan Breteler is tevreden met het resultaat van de proef. “Drones zijn sneller en goedkoper dan teams die inspecteren met klim-apparatuur. Ze geven ook nauwkeuriger resultaten. Die informatie is voor alle partijen gunstig.” Bretler ziet mogelijkheden bij olieopslagterminals, chemische industrie en raffinaderijen. Voor toepassingen als deze zijn wel goede afspraken en aanpassingen in de regelgeving nodig.

Kostenbesparend en veiliger
DCMR zet nu al drones in voor toezicht bij afvalbedrijven, droge bulkgoederen zoals kolen en erts en de opslag van grond. In complexe omgevingen zoals olieopslag is die aanpak nog nieuw. DCMR wil hiervoor in de toekomst gaan samenwerken met de betreffende bedrijven. Beide partijen kunnen profiteren van de informatie uit de dronevluchten. Dat leidt tot een kostenbesparing, minder papierwerk en een verhoging van de veiligheid. Uit een proefproject op een tankterminal bleek dat deze gezamenlijke aanpak heel goed werkt.

Specialisten
Een drone is voor zowel DCMR als het te bezoeken bedrijf efficiënter dan een reguliere inspectie of controle. Zo’n toestel kan in korte tijd op meer plekken komen dan een toezichthouder of inspecteur. Die zou bij de vlucht niet eens zelf op locatie aanwezig hoeven te zijn. De dronebeelden geven immers een compleet en actueel beeld van de situatie van een bedrijf of installatie. De vluchten moeten wel worden uitgevoerd door specialistische bedrijven met piloten die zijn gecertificeerd om in de haven te mogen vliegen met de drones. De drones kunnen voor verschillende doeleinden worden ingezet. Een voorbeeld is het meten van emissies en het controleren van de installaties. Ook het in kaart brengen van het terrein voor een vergunningsaanvraag kan met een drone.

MEER NIEUWS

Climax Molybdenum bouwt nieuwe installatie voor 75% verdere verlaging van uitstoot zwaveldioxide

9 april 2024 - Climax Molybdenum produceert al 60 jaar molybdeenproducten in de Botlek. Molybdeen is een metaal dat lijkt op vele andere metaalsoorten, maar ...

Nobian: alles over zout

28 februari 2024 - Zout is onmisbaar. Nobian, lid van het Burengesprek is expert op het gebied van zout. We delen graag een aantal interessante ...