fbpx

Burengesprek Botlek Europoort heeft een nieuwe voorzitter

29-11-2021 – Peter van Gerwen is de nieuwe voorzitter van Burengesprek Botlek Europoort. Hij volgt Freddy Koetse op, die voorzitter was sinds de oprichting van Burengesprek Botlek Europoort in 2020. Peter heeft zelf in de Botlek Europoort gewerkt als sitemanager bij Linde Gas Benelux. Inmiddels werkt hij als zelfstandig consultant. Zijn missie is om industrie en omgeving nog meer bij elkaar te brengen. Peter: “Burengesprek is een goed platform om met de omgeving in gesprek te gaan en te ontdekken wat er leeft. Ik ben daarin een neutrale partij, ik werk niet voor één van de deelnemende bedrijven. Een voordeel denk ik, waardoor ik de verschillende belangen onafhankelijk tegen elkaar kan afwegen.”

“Voorheen werkte ik voor Linde Gas Benelux als site-manager. Vanuit die functie zat ik ook in de Klankbordgroep Rozenburg, de voorloper van Burengesprek Botlek Europoort. Een groep waar kritische vragen gesteld werden, en dat is ook goed. Het is van belang dat zowel bewoners als gebruikers van dit gebied goed naar elkaar luisteren en uiteindelijk tot realistische standpunten komen. Omwonenden kunnen hinder en overlast ervaren van de bedrijven. Zelfs als die overlast de gestelde normen niet overschrijdt. Dan is het zaak om te bekijken wat je voor elkaar kunt betekenen door met elkaar in gesprek te gaan.

Het belang van communicatie

Volgend jaar gaat de Omgevingswet in. Deze wet heeft als doel om de leefomgeving goed te benutten en te beschermen. Vroegtijdige participatie maakt dat omwonenden betrokken worden. Bedrijven moeten hierin het initiatief nemen. Zij moeten vertellen wat ze doen. Zelf heb ik een technische achtergrond en ik heb in deze industrie gewerkt, dus ik heb er voldoende kennis van. Ik vind het een fantastisch gebied. Maar ik merk in mijn omgeving dat anderen het soms heel spannend vinden. De zoon van mijn buren rijdt regelmatig vanuit mijn woonplaats Nieuwerkerk aan den IJssel naar zijn vriendin in Brielle. Hij vindt het altijd weer spannend om door het gebied te rijden, met al die chemie. Als hij meer kennis zou hebben van de chemische bedrijfstak, zou hij weten dat er natuurlijk risico’s zijn maar dat de veiligheidseisen ook heel erg hoog zijn. Vroeger werkten veel van de omwonenden zelf in de industrie. Inmiddels zijn er ook veel mensen komen wonen die niets met de industrie te maken hebben en er daarom wat verder van afstaan. Daarom is het belangrijk om de buitenwereld te vertellen wat je doet en hoe je dat zo veilig mogelijk doet.

Bijzondere projecten

Het is een interessante tijd, vanwege de energietransitie die we doormaken. Waterstofproductie is een veelbesproken onderwerp in de Botlek Europoort en er draaien nu al veel bijzondere projecten. Om straks aan de milieueisen te kunnen voldoen, moet de sector innoveren en daar is deze sector goed in. Bedrijven voelen hier een collectieve verantwoordelijkheid en nemen elkaar hierin mee. Toen ik nog bij Linde werkte, werd overtollig CO2 bijvoorbeeld naar de tuinders geleid, die het in de kassen gebruikten. Zo kun je samen veel meer bereiken. Er is al veel veranderd in het gebied. Vroeger rook je de industrie en dan vonden we dat normaal. Dankzij technologische ontwikkeling is er veel verbeterd en wordt er meer opgespoord. Door nieuwe inzichten en technologische ontwikkelingen worden installaties en systemen steeds aan nieuwe standaarden aangepast. Het is mijn doel om te zorgen dat bedrijven en omwonenden goed naar elkaar luisteren. Van daaruit kunnen we vragen beantwoorden en onderzoeken we hoe we eventuele problemen samen kunnen oplossen. Op die manier zorg je voor een goede verstandhouding.”

 

MEER NIEUWS

Climax Molybdenum bouwt nieuwe installatie voor 75% verdere verlaging van uitstoot zwaveldioxide

9 april 2024 - Climax Molybdenum produceert al 60 jaar molybdeenproducten in de Botlek. Molybdeen is een metaal dat lijkt op vele andere metaalsoorten, maar ...

Nobian: alles over zout

28 februari 2024 - Zout is onmisbaar. Nobian, lid van het Burengesprek is expert op het gebied van zout. We delen graag een aantal interessante ...