fbpx

Bewoners krijgen inkijkje bij Kemira Botlek Rotterdam

14 juni 2024 – Een heleboel vragen, een goed gesprek, nieuwe indrukken en verwonderde gezichten. Dat was het resultaat van het bedrijfsbezoek aan Kemira Botlek Rotterdam op dinsdag 11 juni 2024. Na een eerder succesvol bezoek bij Alco Energy, was het tijd voor een vervolg. En wat voor één! Een grote groep nieuwsgierige bewoners reisden af naar de plant voor Kemira voor een écht kijkje achter de schermen. Het doel van dit bedrijfsbezoek: bewoners en bedrijf verbinden én de dialoog faciliteren. En dat is gelukt.

Na een prettige ontvangst op het terrein, was het tijd voor een uitgebreide presentatie over Kemira Botlek. Arnoud Haagsma, Site Manager, nam de veertien aanwezigen mee in de wereld van Kemira. Werkzaamheden, producten, veiligheid en duurzaamheid vormden de rode draad in het verhaal. Het Finse waterchemiebedrijf produceert op de Botlek locatie chemicaliën voor het zuiveren en industrieel gebruik van water. Dit doen ze voor twee segmenten: Pulp & Paper en Industry & Water.

Ruimte voor vragen
Vanaf de start van de presentatie, werden er enthousiast vragen gesteld. Vragen over productieprocessen, waaronder “Waar komt de stoom vandaan die jullie gebruiken tijdens jullie chemische processen?”. En ook waren er vragen over duurzaamheid: “Hoe zit het met jullie eigen CO2-uitstoot? Welke milieudoelen hebben jullie voor de toekomst?”.  Vooral veiligheid bleek een onderwerp van interesse. Vragen over bedrijfsongevallen, het proces bij calamiteiten, calamiteiten in het verleden en het lekken van gevaarlijke stoffen in het water of in de lucht kwamen aan bod. Arnoud nam de tijd om iedere vraag zo volledig mogelijk te beantwoorden. Zo ontstond er ruimte voor een goed, stevig en soms kritisch gesprek tussen bewoners en het bedrijf.

Bedrijfsbezoek Kemira

Indrukwekkende site
Na een boeiende presentatie én een goed gesprek, was het tijd om de veiligheidskleding aan te trekken en de plant te betreden. De groep werd in twee gesplitst en onder leiding van Arnoud Haagsma en Marius van Os, Shiftleader, gingen de groepen gescheiden van elkaar het terrein op. Het grote terrein maakte duidelijk indruk op de bezoekers.  Een van de deelnemers gaf aan: “Je weet pas hoe groot het is, als je er zelf loopt. Dit is mijn eerste keer en ik sta echt versteld van hoe groot alles is. Wat weten de medewerkers ook veel. Echt knappe koppen zijn het!”.

Het terrein is verdeeld in kantoorruimte aan de ene kant en productietanks en tankfarms aan de andere kant. De groep maakte kennis met medewerkers in het laboratorium, beklommen de trappen naar de Controle kamer en kregen een kijkje bij de grote installaties. En ook tijdens de rondleiding was er tijd voor vragen, niet alleen aan Arnoud en Marius, maar ook aan medewerkers. Zo ontstond er een mooi gesprek in de controlekamer over het continu monitoren van de processen in de plant en het ingrijpen bij veranderingen, alarmen die af gaan en wat te doen bij grote calamiteiten. De groep kreeg in drie kwartier toegang tot plekken die voor anderen gesloten zijn, een echt exclusief kijkje achter de schermen. Eenmaal terug in de centrale ruimte kregen de bezoekers de kans om nog meer vragen te stellen en in gesprek te gaan over wat ze op de plant hebben gezien. Nieuwsgierigheid was hét kernwoord van dit bedrijfsbezoek.

Ook interesse in een kijkje achter de schermen bij één van onze aangesloten leden? We zijn druk bezig met de planning voor het komende half jaar. Hou de social media kanalen én nieuwsbrief van Burengesprek Botlek Europoort in de gaten om als eerste op de hoogte te zijn van een nieuw bedrijfsbezoek.

 

MEER NIEUWS

Koole Terminals Group verder als Chane

26 juni 2024 - Koole Terminals Group gaat verder onder de naam Chane. Het bedrijf verzorgt de bulkopslag van vloeistoffen. De naamswijziging is een gevolg ...

Bewoners krijgen inkijkje bij Kemira Botlek Rotterdam

14 juni 2024 - Een heleboel vragen, een goed gesprek, nieuwe indrukken en verwonderde gezichten. Dat was het resultaat van het bedrijfsbezoek aan Kemira Botlek ...