fbpx

AVR Rozenburg vangt zwerfafval met innovatieve plasticvanger

14 december 2022 – Eind november heeft AVR, één van de bekendste restafvalverwerkingsbedrijven in de Rotterdamse haven, haar nieuwe plasticvanger geplaatst in het water bij de All Weather Terminal. Het doel: zwerfafval in het water rondom Rozenburg verminderen. De plasticvanger is afkomstig van Clear Rivers, een non-profit organisatie die zich inzet voor schonere rivieren en oceanen. AVR heeft een primeur in handen, zij zijn het eerste particuliere bedrijf dat de plasticvanger heeft geplaatst.

Bij het opslaan van afval voor verwerking, is het onvermijdelijk dat een deel daarvan in het water beland. Doordat AVR Rozenburg in een ‘kom’ in de haven ligt én door de sterke stroming, komt al het zwervende vuil hier terecht. AVR levert een bijdrage aan het opruimen van afval in de rivieren en oceanen en neemt de verantwoordelijkheid op zich om haar eigen afval, maar ook dat van anderen te verzamelen in de plasticvanger.

Plastic uit de rivieren
Voorheen gebruikte AVR hier een vuilnisboot voor, waarbij men het plastic handmatig uit het water viste. Dankzij de nieuwe en innovatieve plasticvanger van Clear Rivers, kan AVR veel gemakkelijker en sneller zwerfafval vangen. Het doel van Clear Rivers is duidelijk: voorkomen dat plastic in onze oceanen terecht komt. Het meeste plastic komt in de oceanen terecht via de rivieren, daar wordt dan ook de eerste stap gezet. Zoveel mogelijk plastic uit de rivieren halen, maar ook anderen onderwijzen over plasticvervuiling en het recyclen van het opgeviste plastic.

De afvalvanger werkt op eb en vloed: tijdens vloed stroomt he afval erin en bij eb trekt het water weg, waardoor het zwerfaval achter blijft. Eens in de zoveel tijd wordt de plasticvanger geleegd en begint het proces weer van vooraf aan. Tot nu toe is er door Clear Rivers al ruim 40.000 KG aan afval uit de rivieren gehaald.

Bron tekst: AVR
Bron beeld: AVR

MEER NIEUWS

(Video) De bewonersbijeenkomst van 29 januari

9 februari 2024 – Op maandagavond 29 januari vond bij Muziektheater de Ontmoeting in Rozenburg de fysieke bewonersbijeenkomst van het Burengesprek plaats. Een avond vol ...

Goede discussies dragen bij aan succesvolle bewonersbijeenkomst

7 februari 2024 - Op maandagavond 29 januari was het zover, de tweede fysieke bewonersbijeenkomst van het Burengesprek Botlek Europoort bij Muziektheater de Ontmoeting te ...