fbpx

Air Products en Gunvor werken samen aan groene waterstofterminal in Rotterdam

29 juni 2022 – Air Products en Gunvor Petroleum Rotterdam hebben een ontwikkelingsovereenkomst getekend voor een nieuwe importterminal voor groene waterstof. Deze samenwerking is tot stand gekomen door de stijgende vraag naar alternatieve energiebronnen om de klimaatdoelstellingen te kunnen halen. De terminal kan Nederland, naar verwachting, in 2026 van de eerste groene waterstof voorzien.

Groene waterstof is ontzettend belangrijk voor de energietransitie. Het draagt namelijk bij aan de  verduurzaming van sectoren zoals de industrie en zwaar transport. Voor de productie van groene waterstof is een grote hoeveelheid aan hernieuwbare energie nodig, die de EU op dit moment nog niet lokaal kan produceren. Om deze vraag naar waterstof aan te kunnen, moet deze worden ingevoerd. Met dit nieuwe project van Air Products en Gunvor kan Nederland een vooraanstaande bijdrage leveren aan de Europese klimaatdoelstellingen en de vergroening van de economie.

De ondertekening van de overeenkomst is een belangrijke stap richting een investeringsbeslissing die wordt genomen zodra de bedrijven voldoende vertrouwen hebben in het wet- en regelgevingskader, het vergunningsproces en de financieringssteun.

Toegangspoort tot Noordwest-Europa
Het Gunvor-terrein in de Europoort is één van de Europese locaties die door Air Products wordt overwogen voor de ontwikkeling van een groene waterstof-importterminal. Het terrein biedt een strategische locatie voor het importeren van groene ammoniak. Bij aankomst zal groene ammoniak worden omgezet in groene waterstof en gedistribueerd naar Europese markten zoals Nederland, Duitsland en België. Air Products en Gunvor hebben beiden een bewezen staat van dienst op het gebied van betrouwbaarheid en veiligheid en streven ernaar prestaties van wereldklasse te leveren op het gebied van persoonlijke- en procesveiligheid.

Voordelen Nederlandse economie
Uit een onderzoek van CE Delft is gebleken dat het project tussen de 260 en 425 miljoen euro aan economische voordelen oplevert, net als duizenden nieuwe banen. Ook wordt de uitstoot van kooldioxide (CO2) in de transportsector vele malen lager. En door de combinatie met het verminderen van andere schadelijke emissies, levert deze nieuwe grondstof een milieuvoordeel op van meer dan 100 miljoen euro in 2030.

Bron tekst: Air Products
Bron beeld: Air Products

MEER NIEUWS

Climax Molybdenum bouwt nieuwe installatie voor 75% verdere verlaging van uitstoot zwaveldioxide

9 april 2024 - Climax Molybdenum produceert al 60 jaar molybdeenproducten in de Botlek. Molybdeen is een metaal dat lijkt op vele andere metaalsoorten, maar ...

Nobian: alles over zout

28 februari 2024 - Zout is onmisbaar. Nobian, lid van het Burengesprek is expert op het gebied van zout. We delen graag een aantal interessante ...